Головна » 2018 » Лютий » 5 » Історія зародження ортопедії, причини появи деформації стоп
17:59
Історія зародження ортопедії, причини появи деформації стоп

Плоскостопість є одним з поширених захворювань опорно-рухового апарату. За даними вчених, з усього населення земної кулі плоскостопістю страждають від 40 до 60%. Дослідження, проведені вітчизняними вченими в різні роки, виявили плоскостопість у 20-30% обстежених дітей. За статистикою у 6-7-річних дітей плоскостопість відзначається 7-8% випадків. Всі діти народжуються з плоскою стопою, але коли дитина починає вставати, а потім ходити, навантажуючи стопу все більше і більше, у нього формуються правильно всі елементи стопи .

Історія зародження поняття ортопедії починається з давніх часів початку нашої ери. Перші основоположники в області ортопедії А. Цельс (початок н. е.) і К. Гален (131-206), котрі успішно займалися лікуванням деформацій кінцівок.

Часом заснування ортопедії прийнято вважати вихід у світ в Парижі в 1741 р. двох томів книги професора медичного факультету Паризького університету Нікола Андрі під назвою "Ортопедія як мистецтво попередження і корекції деформацій тіла у дітей".

Величезну роль у розвитку ортопедії зіграв Н. І. Пирогов (1810-1881), якому належить перша наукова робота по ортопедії – опис регенеративних процесів після тенотомії сухожилля (1840) з гістологічним дослідженням цієї області.

Ми стикаємося у житті з поняттям ортопедії починаючи з дитячого віку. З розвитком нових технологій та наукового прогресу життя людини стає малорухливим, мінімальні фізичні навантаження, м'яке взуття: спортивне взуття, і балетки, уги і т.д. сприяють розвитку захворювань стоп. Модне і стильне взуття не завжди є корисним і правильним для розвитку стоп у дітей, а також сприяє розвитку деформації стопи у дорослих.

Спецвзуття, наприклад, спортивне, повинно використовуватися при занятті фізичними навантаженнями, але не в якому разі не як повсякденне постійне взуття в побуті людини.

Корисною та пізнавальною буде інформація надрукована в статті Історія зародження ортопедії, причини появи деформації стоп // Швейное дело и мода. – 2017. – № 12. – С. 12-13 . Адже, найчастіше, віддаючи данину моді, ми абсолютно не замислюємося про те, як наслідки нашої легковажності позначаться на здоров'ї наших ніг. Саме в силу того, що більшість захворювань стопи розвивається через тривале носіння неправильно обраного взуття.

Марія Новікова

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 236 | Додав: texnik | Теги: деформація стоп , ортопедія , ортопедичне взуття | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]