Головна » 2012 » Лютий » 7 » Історія романсу "Очи черныe"
12:48
Історія романсу "Очи черныe"
Чи знаєте ви, що текст відомого романсу «Очи черн ые » написав Євген Гребінка ( 1812 — 1848 ) — український письменник, що народився в Полтавській губернії, дворянин, освічена людина.
Перебуваючи в селі Рудка у сусіда-поміщика штабс-капітана у відставці Растенберга, Гребінка познайомився з його донькою, Марією Василівною, яка полонила серце письменника. Він наважується освідчитись і просить руки і серця у батька юної красуні. Але йому було відмовлено з умовою дочекатися наступного літа. Гребінка виконав прохання рідних Марії. Коханій дівчині присвятив вірш «Очи черн ы е», який з часом був покладений на музику.
Очи черные, очи страстные!
Очи жгучие и прекрасные!
Как люблю я вас! Как боюсь я вас!
Знать, увидел вас я в недобрый час!
Ох, недаром вы глубины темней!
Вижу траур в вас по душе моей.
Вижу пламя в вас я победное:
Сожжено на нем сердце бедное.
Но не грустен я, не печален я,
Утешительна мне судьба моя:
Все, что лучшего в жизни Бог дал нам,
В жертву отдал я огневым глазам!

Часто вказується «музика невідомого автора», що є неправильним. Романс виконується на музику вальсу Флоріана Германа « Hommage Valse » ( Opus 21) ) в обробці С. Герделя 1884 р. Флоріан Герман був російським німцем ( Florian Hermann ). Таким чином, один із найвідоміших «циганських» російських романсів насправді написаний етнічним українцем на мелодію уродженця Німеччини . Вірш «Черные очи» було опубліковано в «Літературній газеті» 17 січня 1843 року. Романс сподобався самому Миколі І. Завдяки царському сприянню романс виконувався на всіх гусарських вечірках, став символом слов янсько ї душі і залишається таким до цього часу...

Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 568 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 1
1
Багата земля українська ТАЛАНТАМИ!!!!!!!


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]