Головна » 2017 » Жовтень » 24 » Історія походження українського яблука
11:23
Історія походження українського яблука

Вольвач П. Яблуко з родового дерева: до історії походження та поширення сорту Ренет Симиренка / П. Вольвач // Природа і суспільство. – 2017. – 21 лип. – С. 7.

Серед чисельного світового генофонду сортів яблуні (їх нараховується понад 10 тисяч), мабуть, не знайдеться якогось іншого, що за своєю популярністю у споживачів, вельми широким ареалом і винятковим довголіттям у промислових садах міг би гідно суперничати з уславленим українським Ренетом Симиренка . Він став не лише окрасою, а й гордістю вітчизняного садівництва, візитівкою України в садівничий світ.
Безперечно, такі сорти довгожителі повинні мати комплекс видатних виробничо-біологічних ознак. Саме завдяки їм Ренет Симиренка упродовж двох століть успішно утримується у стандартному сортименті не лише України, а й у багатьох країнах південної смуги садівництва.
В Україні згідно з останнім переписом садів і виноградників (1989 р.) у громадському секторі садівництва нараховувалося близько 10 мільйонів дерев яблуні сорту Ренет Симиренка.
Можна стверджувати, що в сучасних промислових садах кожне десяте дерево це симиренківський Ренет.
Вивчення садівничої літератури ХІХ століття засвідчує, що Симиренківський Ренет у 80—90 роки був справжнім яблуком розбрату. Кожен власник саду в Україні, хто прямо чи то опосередковано стикався з цим визначним сортом, намагався довести свою причетність до його походження і через нього увічнити своє ім’я.
Саме через це тривалий час різними плодовими розсадниками він поширювався під різноманітними назвами. Одні іменували сорт Ренетом Жуковського, інші Ренетом зеленим незрівнянним, треті Зеленкою Вуда, а в садах Північної Таврії, зокрема, на Херсонщині та Мелітопольщині, він був відомий під назвою Ренета Філібера або Цитронного Ренета. Чому ж сталося так, що про безпосередню причетність симиренківської родини до походження цього сорту та його джерела з родинного Платонового хутора з-під черкаського містечка Городище тривалий час не згадувалося?
Про це можна дізнатися із статті Петра Вольвача «Яблуко з родового дерева» в газеті «Природа і суспільство» за 2017 рік 21 липня.






Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 258 | Додав: Bibliograf | Теги: сорт яблуні Ренет Симиренка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]