Головна » 2013 » Лютий » 7 » ІСТОРІЯ ЧОЛОВІЧОЇ МОДИ ХХ СТОЛІТТЯ
12:04
ІСТОРІЯ ЧОЛОВІЧОЇ МОДИ ХХ СТОЛІТТЯ
На початку ХХ століття найбільшими містами світу були Лондон, Нью-Йорк, Париж, Чикаго, Відень, Берлін і Токіо. У 10-х роках XX століття про початок нової епохи техніки сповістили такі винаходи, як електроплита, пральна машина з ручним і гідравлічним приводом, а також неонова реклама. У мистецтві новий відлік часу символізував прихід абстракціонізму. Король Великобританії Едуард VII по праву вважався винахідником сучасної чоловічої моди. Він на довгі десятиліття перетворив Лондон в столицю чоловічої моди. Іще будучи принцом Уельським Едуард VII був взірцем світського джентльмена. Чоловіки були йому зобов’язані появою випрасуваної складки на штанях, підгортанням штанів, розстебнутим нижнім ґудзиком жилета, а також поясом для смокінгу, фрачного жакета з широким вирізом, м’якого фетрового капелюха (замість циліндра) та багатьох інших модних нюансів. Актуальна мода й до цього часу базується на тому, що винайшов, підтримав і увів у моду король Едді – як його називали.
Головна константа моди – її постійна зміна. П’єр Карден одного разу сказав, що мода так або інакше завжди виглядає потворною та відштовхує, але в свій час вона просто неперевершена. І це дійсно так. Мода, яка з’явилася на ринку дуже рано, також приречена на провал, як і мода, яка відстала від часу. Крім того, мода завжди є індикатором соціального статусу людини. Це породжувало і мотив для постійного розвитку моди – за рахунок наслідування та пристосовування.
Суспільство довгий час не було поділено на класи, але люди завжди однакові у своєму прагненні піднестися. Середній клас мріяв виглядати, як вищий, а нижчий клас – як середній. В наші дні приналежність до особливих соціальних верств вже не має для моди суттєвого значення. Тепер мода стала засобом самовираження, нові ідеї вона черпає в етнічних традиціях, молодіжних субкультурах, історичних асоціаціях.

Більш детальніше про історію чоловічої моди ХХ століття можна дізнатись у статтях:

1. История мужской моды ХХ века: Портновское искусство на службе мужской репутации (1910-1940). Часть 1. // Ателье. – 2012. – № 10. – С. 58-61.

2. История мужской моды ХХ века (1940-1970). Часть 2. // Ателье. – 2012. – № 11. – С. 56-59.

3. История мужской моды (1970-2010). Часть 3. // Ателье. – 2013. – № 1. – С. 58-60.

Підготувала М. Новікова
Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 1223 | Додав: texnik | Теги: історія моди , чоловіча мода | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]