Головна » 2016 » Жовтень » 24 » Істина речей
09:43
Істина речей

Кнут Гамсун (справжнє прізвище Педерсен) народився 4 серпня 1859 року в родині норвезького кравця. Згодом сім’я переїхала далеко на Північ, на хутір Гамсунд , що належав дядькові Кнута. Дитяче щастя тривало недовго: родина не могла розплатитися з боргами, і Кнута віддали хворому дядькові. Дядечко його, моралізатор і проповідник, був людиною грубою, вимогливою до племінника-вихованця. Єдиною втіхою та розрадою хлопцеві стала парафіяльна бібліотека. Тут він отримав свій перший досвід читання , почерпнув перші зразки для своїх літературних творів. У 18 років Кнут опублікував маленьку повість «Загадкова людина. Нурланська любовна історія», а через рік – баладу «Побачення», що користувалися популярністю в читачів. Свої літературні творіння автор підписував назвою рідного хутора Гамсунд. Коли один з творів готували до публікації, під час набору цього підпису було втрачено останню літеру. Варіант «Гамсун» автору сподобався одразу. Завдяки такому випадку народився псевдонім видатного письменника Норвегії, і зовсім не випадково це ім’я із часів виходу найвідомішого твору «Плоди землі»(1917 р.), за який письменник у 1920 році отримав Нобелівську премію, асоціюється з проповіддю повернення до природи та свого коріння.
В Україні дізналися про письменника вже наприкінці ХІХ – початку ХХ століття, коли його твори почали перекладати європейськими мовами. У 20-30-х рр. твори Гамсуна перекладали М. Зеров, І. Ставничий, М. Рудницький, Г. Промень, О. Жалоба та інші. В творчості письменника представлене новаторське розуміння психології людини. Кнут Гамсун уважав своєю ціллю не демонстрацію людських типів, не дослідження впливу суспільства на людину, а відтворення індивідуальних відчуттів. Яка істина речей, котра зробила письменника щасливою людиною, ви дізнаєтеся, коли прочитаєте статтю: Бортник Ю. Кнут Гамсун. Щасливий той, хто зміг пізнати істину речей / Ю. Бортник // Дніпро. – 2016. - № 8/9. – С. 142-149.


Підготувала Л. Стадницька

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 432 | Додав: Bibliograf | Теги: норвегія , К. Гамсун , письменники , Нобелівські лауреати | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]