Головна » 2013 » Січень » 14 » Ірвінг Стоун "Жага життя"
14:34
Ірвінг Стоун "Жага життя"


Не так вже й давно, у 70-х – 80-х роках, вважалося поганою манерою для молоді не прочитати «Жагу життя», «Муки та радості» та інші книги Ірвінга Стоуна. На превеликий жаль, сучасні студенти часто не знайомі з творчістю цього автора.  Однак, книги американського письменника, одного з основоположників біографічного роману варті того, щоб не припадати пилом на бібліотечних полицях, а бути прочитаними.
Ірвінг Стоун написав 25 романів про життя видатних людей. «Жага життя» - один з них. Цей роман присвячений відомому голландському художнику Вінсенту Ван Гогу. У ньому розповідається про драматичний життєвий шлях Ван Гога, про його бурхливу і не бувалу за формою творчість, що так і не отримала визнання за життя майстра, про його глибоку віру  в те, що «немає нічого більш художнього, ніж любити людей».
Автор  у притаманній йому манері перед написанням роману опрацював величезну кількість документальної інформації, присвяченої художнику. Сам Ірвінг Стоун розповідає: «Читатель, быть может, захочет узнать насколько эта повесть соответствует истине. Должен сказать, что все диалоги мне пришлось придумывать; есть в книге и чистый вымысел, например, сцена с Майей, - это читатель без труда определит и сам; в одном или двух случаях я описал мелкие эпизоды, в истинности которых я убежден, хотя и не могу подтвердить это документами, - в частности, короткую встречу Ван Гога с Сезанном в Париже. Кое-где я прибег к умышленным упрощениям - так, описывая скитания Винсента по Европе, я всюду беру лишь одну денежную единицу - франк; кроме того, я упустил некоторые маловажные обстоятельства жизни Ван Гога. Если не считать этих беллетристических вольностей, то в остальном книга полностью соответствует фактам. Главным источником для меня послужило трехтомное издание писем Винсента Ван Гога к его брату Тео (Houghton, Mifflin 1927-1930). Большую часть материалов я собрал в Голландии, Бельгии и Франции, посетив все те места, где бывал Винсент. С моей стороны было бы неблагодарностью не выразить свою признательность множеству друзей и почитателей Ван Гога в Европе - они щедро отдавали мне свое время и делились материалами» .
Вінсент Ван Гог - один з найвизначніших майстрів імпресіонізму. Людина трагічної долі, яка за своє життя відчула і презирство «офіційних» критиків живопису, і абсолютне нерозуміння побратимів по пензлю, а після смерті визнана видатним художником. Його геній став прокляттям, бо його новаторська манера писати здавалася неприйнятною навіть для звиклих до творчих експериментів жителів Монмартра. Його не любили і або байдуже ігнорували, або цинічно використовували жінки. Над ним посміювалися друзі. Його жаліли рідні… Життя Ван Гога мусило закінчитися трагічно. Це було зрозуміло всім, хто його знав. Питання лише в тому, коли і за яких обставин настане ця розв’язка.
Про «геніального безумця» французького живопису написано багато, однак ніхто з його біографів не зумів створити нічого рівного легендарному біографічному роману Ірвінга Стоуна «Жага життя» .




Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 1531 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]