Головна » 2019 » Грудень » 10 » Ірена Коваль. Незаземлені
16:02
Ірена Коваль. Незаземлені

Ірена Коваль — літературознавець, журналіст, багатьом відома і як драматург. Свою книжку «Незаземлені» (видавництво Анетти Антоненко) письменниця визначає як роман-спогад. У тих спогадах віддзеркалюється складне минуле як окремої родини, так і всієї України. Незручну правду, понівечені долі, приховані пристрасті – все це ви знайдете у ньому.
Роман Ірени Коваль не претендує на часову узагальненість у майже столітньому масштабі. Однак спроба розповісти про зустріч брата із сестрою, розділених Другою світовою війною та радянським тоталітаризмом, забрала в авторки десятиліття.
С
южет зосереджено довкола візиту головної героїні Ірени до СРСР 1969 року, де вона зустрічається з рідним братом Орестом, якого доти ніколи не бачила. Уже американка, туристка з батьками у США, замученими сімейними сварками, рятується від них спершу в літературознавчих студіях в університеті, а згодом — у мандрівках. Іренині батьки, Йосип та Марія, належать до численного покоління тих гнаних хуртовиною ХХ століття мешканців таборів ДіПі («Displaced» — саме таку назву має роман в ориґіналі), які врешті осідають у США, так до кінця й не зумівши знайти своє місце серед скляних хмарочосів, швидкого руху та великих вогнів.
«Діаспора, яка виїхала з радянської України під час Другої світової війни, не мала жодних ілюзій. Ті люди не погоджувалися з колективною радянською ментальністю і, плекаючи свої особисті світогляди, не були готові піддавати їх сумніву. Чи тужили за рідним краєм? Вони тужили за українськими традиціями, культурою, в якій були виховані. Тепер майже всі відійшли у вічність. Чи асимілювалися їхні діти повністю? Мабуть, ні, бо ще мають у собі український дух, цінують землю предків. А що буде з їхніми дітьми — залежить від того, як їх виховали бабця, дідо, батько, мати, чи вчепили вони в них гордість, шляхетність і любов до України», - розмірковує авторка.

Скоріш за все цей актуальний роман поповнить низку найширше читаємих та обговорюваних, бо він є ще одним кроком на шляху осмислення досвіду ХХ століття в стосунку до «української людини».

Підготувала Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 11 | Додав: читалка | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]