Ігор Білозір. Пісні - 17 Квітня 2016 - Порадник читача
Головна » 2016 » Квітень » 17 » Ігор Білозір. Пісні
15:48
Ігор Білозір. Пісні

«Популярну естраду не можна обмежувати тільки розважальними рамками. Вимоги мають бути однаково високі як до пісні естрадної, так і до пісні громадянської… Створення живої, сучасної мелодії, яка запам’ятовується, - це велика праця, але й велика радість, ми намагаємося вслухатися у те, що нагромаджено пісенними традиціями, шукати нову, гармонійну мову, опановувати сучасні ритмічні структури. Зокрема, при обробках народних пісень прагнемо надавати простій мелодії барвистості звучання, знайти для неї поетичний, вокальний та інструментальний фон, що не порушував би її первісної чарівності».

(І. Білозір)

Пісенна скарбниця Ігоря Білозіра є своєрідним символом української естради 1980-1990-х років, самобутнім мистецьким явищем і образом свого часу. Будучи надзвичайно плодовитим митцем, керівником популярного колективу, він дав Україні унікальну кількість хітів, які зібрали у собі найцінніше з пісенної розважальної традиції і давали відповіді на виклики епохи.

Найбільшою цінністю його пісенності є її національний дух, соціальна загостреність, чітко й безкомпромісно виражена громадянська позиція й високий професіоналізм, підхід до естради як до колективної співтворчості фахівців високого рівня. У цьому запорука популярності та неминущості його композиторського таланту. Саме тому шляхами, відкритими Ігорем і його однодумцями, нині впевнено йдуть нові молоді композитори, виконавці й колективи, примножуючи славу українського естрадного мистецтва.

Водночас, на ансамбль та композитора особисто здійснювався потужний ідеологічний тиск зі звинуваченнями у «націоналізмі», «релігійності», «консерватизмі», «окремішності», зумовлений яскравою національною сутністю пісенної творчості керівника, відчуттям внутрішньої творчої свободи, послідовною лінією на україномовність репертуару, фольклорні джерела, патріотичне змістове наповнення та зв’язок із найкращими традиціями регіональної й національної популярної пісенної культури.

Щоб зберегти для виконавців і слухачів, усіх шанувальників мистецтва пісенний доробок Ігоря Білозіра, було ініційовано впорядкування й видання якнайповнішої нотної збірки його композицій різних років, адже музика, пісня живуть доти, доки вони звучать. Пропонована пісенна збірка – це найбільш повне видання пісень композитора в різних опрацюваннях.

Анжела Хамедюк.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 84 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]