Головна » 2017 » Червень » 29 » Гурби
12:53
Гурби

Марчук І., Тищенко О. Гурби. Квітень 1944-го / І. Марчук, О. Тищенко. – Тернопіль, 2016. -96 с.

Події, про які йдеться в цьому виданні повязані з найбільшим за всю історії Другої світової війни боєм між частинами Української Повстанської Армії та Внутрішніми військами Народного комісаріату внутрішніх справ СССР. Бій відбувся під час проведення Внутрішніми військами НКВД Кременецької операції з ліквідації українського підпілля. Причинами проведення операції були ліквідація упівцями командира 1-го Українського фронту М. Ватутіна та діяльність УПА щодо протидії примусовій мобілізації українського населення до лав Червоної Армії.

Попри чисельну перевагу радянських військ та підтримку авіації, артилерії, бронетехніки та танків, НКВД не вдалось досягнути мети операції. Ціною величезних втрат обох воюючих сторін, частини УПА-Північ та УПА-Південь зуміли вирватися з губернського «котла» й пройшли сотні кілометрів двома похідними групами на Схід і Полісся.

Героїзм воїнів УПА під час Губернського бою став одним з прикладів, на яких виховується українська молодь. На місці бою щорічно, починаючи з 2003 року, проводиться найбільша в Україні спортивно-патріотична теренова гра «Гурби-Антонівці».

З книгою можна ознайомитися у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 311 | Додав: kraeznavzi | Теги: гра Гурби-Антонівці , Гурби , УПА , нквд | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]