Головна » 2019 » Березень » 20 » Гридін С. Чужий
15:11
Гридін С. Чужий

Гридін С. Чужий : повість /С. Гридін.  – К.: ВЦ «Академія», 2019. – 144с.

Нова повість Сергія Гридіна «Чужий» – історія про поствійськову адаптацію бійця. Письменник і в цій, і в попередніх книжках «Сапери», «Віраж» вимальовує словами людські долі, які змінюють інші люди і війна.

Повість змусить читача замислитися над справжністю цінностей. В центрі історії – Микола Гаврилюк. Нарешті війна для нього скінчилася, до скону її вистачить. Війна навчила бачити, хто справжній, а хто гниляк, зробила нещадною пам’ять. Бо як забути хлопців, яким ніколи вже не побачити своєї домівки. Микола Гаврилюк не був наївним : життя його жорстоко терло. Не чекав почестей, ні на що особливе не розраховував, але й гадки не мав, що можна бути такими нетерпимими до всього, що вирізняє чоловіка, який місяцями жив у бліндажі, пив воду з калюж і забув про суху постіль. Запросто накидають йому образливі «аватар», «вбивця», «психічно ненормальний». Драматичною була дорога додому, а там усе пішло не так. Тяжко було звикати навіть до асфальту під ногами. Щось незбагненне віддалило дружину, забрало взаєморозуміння із синами, він уже не бажаний на роботі. Усім став чужим, нікому не потрібен, приречений залишитися наодинці зі своєю війною. «Мені краще було загинути», - карався думкою. Бо вдома падають не від осколків і куль. Там убиває байдужість.

Знаючи цю війну, як командир саперного взводу, Сергій Гридін тонко відчуває пульс нинішньої реальності. То ж його проза – пряма, дошкульна, але правдива. В ній зафіксований час і напруга людських переживань.

І. Петрук

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 111 | Додав: kraeznavzi | Теги: письменники-земляки , Повість , ато | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]