00:31
Гречана каша! Як зменшити її дефіцит?
|
|
Гречана каша – каша мого дитинства! Дай сьогодні, кажуть, треба їсти її щодня, бо дуже корисна… Але, якщо не так давно гречана крупа було зникла з прилавків магазинів, то сьогодні наразі йдеться про надто високу ціну за неї. Отож не всім вона сьогодні по кишені. Як пом’якшити дефіцит гречаної крупи розказують у статті кандидати сільськогосподарських наук, ННЦ «Інституту землеробства НААН»: Грищенко Р., Любчик О. Вирощування гречки в післяукісних посівах / Р. Грищенко, О. Любчик. – Пропозиція. –2016. – № 6. – С. 46–48. Це можливо завдяки вирощуванню гречки у післяукісних та післяжнивних посівах. Саме такі посіви – додатковий резерв збільшення виробництва зерна та сировини для переробної промисловості. Післяукісні посіви гречки, що цвітуть у липні, серпні, у кінці літа, ще є добрим джерелом нектару для бджіл. Тому гречка є не тільки зерновою культурою, а ще й медоносною… Автори статті приводять найважливіші фактори, які впливають на процеси формування продуктивності гречки, це – погодні умови: тепло, світло, вологість. При післяукісних посівах гречка розвивається в інших умовах, ніж за основного вирощування. Через високу температуру і рівень сонячної інсоляції прискорюється проходження не тільки початкових фаз росту і розвитку, а й цвітіння і формування насіння. Вегетаційний період теж зменшується. Вирощувати гречку за таких умов можливо у зонах Лісостепу та Полісся. У статті автори розповідають про умови та строки сівби, про систему підготовки грунтів, добрив, норми висіву насіння, про догляд за посівами: прикочування та боронування, розпушування міжрядь, необхідність для формування повноцінного врожаю гречки достатньої кількості бджіл та умови збору врожаю. Автори стверджують, що технологія вирощування гречки в післяукісних посівах маловитратна, ліквідність на ринку швидка, закупівельні ціни високі, і це робить її високорентабельною культурою для господарств з невеликою енергетичною і ресурсною забезпеченістю. Ця стаття цікава для всіх хто споживає гречану кашу і особливо для тих . хто хоче вирощувати цю культуру: господарників, фермерів, фахівців агробізнесу. Часопис чекає на Вас у відділі інформації та документів виробничої тематики. Людмила Шапірко |
|
|
Всього коментарів: 0 | |
|
|