Головна » 2016 » Вересень » 1 » Гречана каша! Як зменшити її дефіцит?
00:31
Гречана каша! Як зменшити її дефіцит?

Гречана каша – каша мого дитинства! Дай сьогодні, кажуть, треба їсти її щодня, бо дуже  корисна… Але, якщо не так давно гречана крупа було зникла з прилавків магазинів, то сьогодні наразі йдеться про надто високу ціну за неї. Отож не всім вона сьогодні по кишені.

Як  пом’якшити дефіцит гречаної крупи розказують у  статті  кандидати сільськогосподарських наук, ННЦ «Інституту землеробства НААН»:

Грищенко Р., Любчик О. Вирощування гречки в післяукісних посівах / Р. Грищенко, О. Любчик. – Пропозиція. –2016. – № 6. – С. 46–48.

Це можливо завдяки вирощуванню гречки у післяукісних та післяжнивних посівах. Саме такі посіви – додатковий резерв збільшення виробництва  зерна та сировини для переробної промисловості. Післяукісні посіви гречки, що цвітуть у липні, серпні, у кінці літа, ще є добрим джерелом нектару для бджіл. Тому гречка є не тільки зерновою культурою, а ще й медоносною…

Автори статті приводять найважливіші фактори, які впливають на процеси формування продуктивності гречки, це – погодні умови: тепло, світло, вологість. При післяукісних посівах гречка розвивається в інших умовах, ніж за основного вирощування. Через високу температуру і рівень сонячної інсоляції прискорюється проходження не тільки початкових фаз росту і розвитку, а й цвітіння і формування насіння. Вегетаційний період теж зменшується. Вирощувати гречку за таких умов  можливо у зонах Лісостепу та Полісся.

У статті автори  розповідають про умови та строки сівби, про систему підготовки грунтів, добрив, норми висіву насіння, про догляд за посівами: прикочування та боронування, розпушування міжрядь, необхідність для формування повноцінного врожаю гречки достатньої кількості бджіл та  умови збору врожаю.

Автори стверджують, що технологія вирощування гречки в післяукісних посівах маловитратна, ліквідність на ринку швидка, закупівельні ціни високі, і це робить її високорентабельною культурою для господарств з невеликою енергетичною і ресурсною забезпеченістю.

Ця стаття цікава для всіх хто споживає гречану кашу і особливо для тих . хто хоче вирощувати цю культуру: господарників, фермерів, фахівців  агробізнесу.

Часопис чекає на Вас у відділі інформації та документів виробничої тематики.

Людмила Шапірко

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 131 | Додав: texnik | Теги: післяжнивні посіви , післяукісні посіви , гречка , дефіцит | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]