Головна » 2017 » Червень » 30 » Головчиці
13:41
Головчиці

Ковальчук О. О. Головчиці – від давнини до сьогодення / О. О. Ковальчук, В. Є. Федорук. – Рівне : Овід, 2016. – 204 с.

«З хлібом у нас зустрічають гостей,

Хліб на весіллях цвіте в короваї,

І кращих немає на світі вістей,

Ніж – хліб уродився у рідному краї»

Платон Воронько

Краєзнавці Олександр Ковальчук та Віктор Федорук видали цінну книгу про історію свого рідного краю, книгу про історію маленького села Головчиці, що у Млинівському районі Рівненської області, про його радісні і трагічні сторінки, про його минуле і сьогодення.

Село Головчиці розташоване на території Млинівського району, належить до Хорупанської сільської ради, розташоване за 2 км південніше Хорупаня. Дворів – 60. Населення – 121 чоловік.

Задум написати про своє рідне село виник у авторів книги років десять назад, так як матеріалів про рідне село не те щоб описових, а навіть згадок про Головчиці дуже і дуже мало.

У цій історико-краєзнавчій розвідці немає суворої логічної послідовності викладу матеріалу, тісного взаємозв’язку між окремими частинами цієї праці. У авторів книги В. Ковальчука та В. Федорука, однодумців з Головчиць, свої оцінюючі критерії, своє світобачення і світорозуміння. Вони зазначають, що «всіх нас (і тих, хто написав, і тих, хто живе у Головчицях, і тих, хто буде читати цю працю) об’єднує одне: непідробна любов до рідного села, його духовних святинь, до колег по роботі, до друзів, до однокласників, до односельців. Адже, це народна мудрість, це не ми з вами придумали: «Та сторона мила, де мати родила», «Кожен кулик своє болото хвалить».

Автори по крупинках відтворили незабутні сторінки історії, пригадуючи давні традиції та обряди села. Доповнюють книгу додатки, фотосвітлини, джерела і література.

Підготувала Л. Степанюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 330 | Додав: kraeznavzi | Теги: історія села , переселенці , Медицина , торгівля , 15-20 ст. , фотосвітлини , Церква , школа , культура | Рейтинг: 1.5 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]