Головна » 2018 » Червень » 26 » Голгофа волинської інтелігенції
18:46
Голгофа волинської інтелігенції

Куклевська Л. Нехай постане храм / Л. Куклевська. – Рівне, 2018. – 60 с.

На теренах Рівненщини за роки незалежності України постали тисячі храмів. Церква Святих 40-ка мучеників Севастійських  у Рівному має особливе значення в житті громади, бо увічнює пам’ять про трагічні події 1943-1944 рр., коли тисячі в’язнів рівненської тюрми – волинських інтелігентів були розстріляні в урочищі «Видумка» (Рівне).

Саме цим трагічними подіями 1943-1944 рр. присвячена праця Любові Куклевської «Нехай постане храм» (Рівне, 2018). Нарис містить спогади матушки Анастасії Мисечко, чоловіка якої, протоієрея Автокефальної Православної церкви м. Рівне, отця Володимира Мисечка було заарештовано та восени розстріляно в урочищі «Видумка». З березня 1943 по січень 1944 рр. в урочищі було знищено тисячі українських інтелігентів серед яких: протоієрей Микола Малюжинський, директор українського театру А. Демо-Довгопільський, актори Ірина Янківська та Борис Курганов, педагоги Сергій Крижовець, Олександр Бусел, доктор економіки, відома діячка Українського Червоного Хреста Харитя Кононенко та тисячі ін.. Дослідженню цих страшних сторінок історії Рівненщини чимало праць також присвятив рівненський науковець, історик, громадський діяч Йосип Михайлович Пацула.

У виданні Любов Куклевська подає історію будівництва храму Святих 40-ка мучеників Севастійських, яка бере початок у 1991 р., коли активістами Народного Руху України на чолі з професором Йосипом Пацулою та Іваном Кур’яником в урочищі «Видумка» (Рівне) було встановлено хрест. У 1993 р. міська рада Рівного схвалила рішення про будівництво Пантеону Скорботи. Архітектором М. Береговичем було підготовлено проект храму. Вибираючи місце для спорудження церкви митрополит Даниїл (2000-2005) та міська громада врахували історичні реалії подій, що відбулися в урочищі «Видумка». Урочище здобуло сумну назву Голгофи волинської інтелігенції часів Другої світової війни. Саме тут і вирішено було побудувати храм Святих 40-ка мучеників Севастійських

Чимало сторінок книги присвячено заснуванню парафії та життю парафіян УПЦ КП (2003-2018), вшануванню пам’яті української інтелігенції, освяченню нижнього храму Святих 40-ка мучеників Севастійських на честь св.. священномученика Кипріана та діви Юстини.

Видання має чимало унікальних світлин із приватних колекцій, які ілюструють початок будівництво храму та життя церкви.

Святе місце для кожного члена рівненської громади, де постає храм Святих 40-ка мучеників Севастійських,  спонукає берегти пам’ять про трагічні сторінки історію краю і дає можливість долучитися усім до його творення та збереження !

Неоніла Кожан

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 251 | Додав: kraeznavzi | Теги: урочище «Видумка» , розстріл в’язнів рівненської тюрми , Рівне , церква Святих 40-ка мучеників Севас | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]