ГОДЖІ - рослина здоров'я й молодості - 9 Вересня 2012 - Порадник читача
Головна » 2012 » Вересень » 9 » ГОДЖІ - рослина здоров'я й молодості
12:00
ГОДЖІ - рослина здоров'я й молодості
За останні роки на садових ділянках з’явилось безліч нових, цікавих і незвичайних рослин. Однією з таких є годжі ( Lycium Barbarum , вовча ягода, дереза або заманиха) – гіллястий чагарник з родини пасльонових. Годжі – рослина не примхлива, росте на будь-яких ґрунтах, крім заболочених, перехреснозапильна, для нормального плодоношення їх потрібно мінімум дві.
Витримує морози до -27oС. Шкідників і хвороб не має.
Цвіте з червня по вересень, достигання ягід – із серпня по жовтень. Свіжі ягоди за смаком солодкі, з пасльоновим присмаком, під час сушіння й заморожування цей присмак втрачається і ягоди стають дуже смачними. Нагадують курагу, але солодші. Ягоди розміром від 1 до 2 см, яскраво-червоні, з дрібним насінням, яке при поїданні не відчувається. Рекомендована норма на день – не більше 10 ягід. Але цінні в цій рослині не тільки ягоди, а й листки, і молоді пагони. Їх заварюють і вживають як чай. Будь-яка рослина може позаздрити годжі у різноманітності способів розмноження: насінням, зеленими і здерев’янілими живцями, кореневими відростками, укоріненням верхівки пагона та будь-яким іншим способом. Плоди годжі містять багато поживних речовин, у тому числі й фітохімічних елементів: 11 біологічно важливих макроелементів і 22 мікроелементи, а також 18 амінокислот, 6 основних вітамінів, 8 полісахаридів і 6 моносахаридів, 5 ненасичених жирних кислот, у тому числі незамінні жирні кислоти, лінолеву та альфа-лінолеву кислоти, бета-ситостерин та інші фітостерини, 5 каротиноїдів, включаючи бета-каротин і зеаксантин, лютеїн, лікопін і криптоксантин. Крім того, вони містять мікроелемент селен (до 50 г), германій, який завдяки своїм властивостям підвищує ефективність імунної системи організму і здатність боротися з онкозахворюваннями, зменшує больові відчуття.
Більш детальніше про розмноження та властивості годжі можна ознайомитись у статті Францишко В. ГОДЖІ – рослина здоров’я й молодості / В. Францишко, Т. Васильєва // Дім, сад, город. – 2012. – № 4. – С. 33.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 1194 | Додав: texnik | Теги: дереза , вовча ягода , заманиха , годжі | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 2
2
Доброго дня! Щоб взяти журнал, потрібно звернутись до відділу виробничої інформації та літератури, який знаходиться на 3 поверсі.


1
В який відділ звернутися, щоб отримати журнал?


Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]