Головна » 2017 » Травень » 28 » Гіркі жнива
13:38
Гіркі жнива

Пащенко А. Гіркі жнива / А. Пащенко // Кінотеатр. – 2017. - №3. – С. 5-6.

У лютому цього року на великі екрани вийшли «Гіркі жнива» - фільм про Голодомор 1932-1933 рр. Стрічка одразу набула значного розголосу – і не дивно. По-перше, якщо документалістика презентувала цілу низку досить яскравих робіт про ці події, художній кінематограф досі був представлений лише «Голодом – 33» Олеся Янчука, роботою знаковою, проте недостатньою для «закриття теми» (якщо можна взагалі говорити про можливість «закриття теми» такого маштабу). По-друге, кінострічка є плодом роботи представників української діаспори – фактор значущий з точки зору і її художньої системи, і прокатної долі. Бо діаспора – свого роду посередник між українським та закордонним світами, що дає змогу поширювати українське «послання» іншими країнами. Міністр культури Є. Ніщук після показу фільму в Канаді сказав «Цей фільм треба розглядати не лише як просто кінострічку з її сильними та слабкими сторонами. У ньому є своя важлива місія – донести тему Голодомору до якомога ширшого світового ока, думки, серця. На мій погляд, цієї мети було досягнуто».

Це перший англомовний повнометражний фільм про Голодомор."Картина про любов, честь і незламність нації" – як кажуть його творці. У центрі картини – любовна історія Юрія і Наталії на тлі сталінського терору, репресій, голоду і боротьби за виживання. Крім відновлення історичної правди, фільм має допомогти розумінню і сьогоднішньої України. У головних ролях – голлівудські актори "нової генерації" У ролі Юрія – спадкоємець акторської династії Макс Айронс (син Джеремі Айронса і Мішель Кьюзак). Його кохану Наталю грає Саманта Баркс, зірка останньої екранізації "Знедолених". Дід Юрія – Баррі Пеппер ("Врятувати рядового Раяна", "Зелена миля"), батько – Теренс Стемп ("Зоряні війни. Епізод 1", "Особливо небезпечний", "Операція Валькірія"). У ролі червоного командира задіяли Тамера Гассана, що грав у "Грі престолів". Також у фільмі з'являться і українські актори – Остап Ступка та Олександр Печериця. Тобто у фільмі американські і британські актори носять вишиванки, співають українські пісні, воюють з НКВД і відстоюють права українців. А українські – грають українських селян і розмовляють англійською. "Якщо актори підібрані правильно, робота режисера – просто відійти і не заважати", – стверджує режисер фільму Джордж Менделюк. І цього разу, з його слів, було саме так.

Бюджет фільму $20 млн – власні заощадження Яна Ігнатовича.

Для творців фільму – це дуже особиста історія. Історія героїв близька і продюсеру, і режисеру, і сценаристу – нащадків українських емігрантів. Прообраз головної героїні фільму – матір режисера. Рятуючись від голоду, вона дійшла з Харкова до Львова в пошуках хліба і свободи.

У фільмі лунає музика групи "Даха Браха". Головну тему в саундтреку до фільму написав британський композитор Бенджамін Воллфіш. Його сім'я вижила після Голокосту, так що він може відчути тематику фільму – його досвід співмірний українському.

Робота над проектом тривала майже 5 років. Фільм вже показали на кількох кінофестивалях, у широкий прокат він вийде одночасно в США, Канаді, Великій Британії, Австралії, Німеччині, Україні та інших країнах 24 лютого 2017 року. В Україні фільм продублюють, тоді як в інших країнах він йтиме англійською мовою з національними субтитрами.

Пропонуємо до вашої уваги допис Анастасії Пащенко «Гіркі жнива», щоб більше дізнатися про популярний фільм.

Анжела Хамедюк

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 74 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]