Головна » 2019 » Серпень » 5 » Генрик Юзевський (1892–1981) : знаний і не знаний
13:52
Генрик Юзевський (1892–1981) : знаний і не знаний

Юзевський Г. Замість щоденника / Г. Юзевський ; пер. Ю. Васейко ; вступ. ст. М. Кучерепи ; післяслово М. Запура ; за заг. ред. М. Кучерепи. – Луцьк : Вежа-Друк, 2017. – 168 с. : іл.

Пропоноване видання це – друга частини спогадів Генрика Юзевського в українському перекладі Юлії Васейко.

Генрик Юзевський (1892–1981) – польський державний діяч, волинський та лодзький воєвода, віце-міністр Української Народної Республіки.  Народився у Києві.

На сторінках книги постає життєвий і творчий шлях Генрика Юзевського. Книга містить спогади Г. Юзевського, які охоплюють період 1892–1914 та 1917–1919 рр., що відбувалися у Києві. Цікавими є спогади автора про перебування на посаді волинського воєводи на Волині (1928-1938). На сторінках видання зустрічаємо чимало цікавих фактів із життя та діяльності державного діяча. Суттєво доповнюють текст світлини волинського періоду Генрика Юзевського.

Грунтовною та науково виваженою є передмова до видання кандидата історичних наук, професора Миколи Кучерепи «Рідкісний поміж поляків тип джентльмена».

Вперше спогади були надруковані в «Історичних зошитах» (№60) 1982 року  та видані Літературним інститутом у Парижі.

Генрик Юзевський постає перед читачем борцем із німецьким нацизмом і польською комуністичною владою, художником та публіцистом.

З 1958 року був членом Спілки Польських Художників. Його картини знаходяться у Національному Музеї у Варшаві.

Завершує видання післяслово віце-консула Генерального консульства Республіки Польща у Луцьку Марека Запури, який говорить про те, що  Генрик  Юзевський «сьогодні практично забутий як у Польщі, так і в Україні. Натомість в історії польсько-українських відносин це була знакова постать».

Н. Кожан

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 32 | Додав: kraeznavzi | Теги: віце-міністр УНР , Юзевський Г. , діяч державний , воєвода | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]