Головна » 2019 » Березень » 19 » Галина Скляренко. Українські художники: з відлиги до незалежності
13:06
Галина Скляренко. Українські художники: з відлиги до незалежності

В історії українського мистецтва період 1960-1980-х років – складний, суперечливий, неоднозначний і цікавий. На думку мистецтвознавця Галини Скляренко «ця епоха мала і свою динаміку, і свої особливості, і своє непросте мистецтво. Сьогодні цей досвід особливо актуальний. Крім того, сьогодні ще живі художники, які починали свій творчий шлях в радянський час, їх мистецтво– жива частина нашої культури…» .

Бути художником завжди було важко, в нашій країні - особливо. І в кожен період - важко по-своєму. Але « талант має свої закони, він веде митця власними стежками, далекими від проторованої дороги…» Таких митців в Україні було немало. У всі часи були прекрасні художники, виняткового таланту, творчість яких – «явище яскраве та показове». І хоч вона не досліджена до кінця, їх досвід важливий сьогодні, і творчий, і життєвий.

Алла Горська, Тетяна Яблонська, Валерій Ламах, Михайло Грицюк, Флоріан Юр’єв, Ференц Семан, Яким Левич, Анатолій Сумар, Вагріч Бахчанян, Федір Тетянич, Сергій Пустовойт… Ви відкриєте для себе незвичайні долі, часом обірвані «на самому злеті», часто з фантастичними історіями життя, коли не дивлячись на всі життєві колізії, безнадійні моменти людина продовжувала творити, жити і боротись. Ви переконаєтесь, що «все талановите не зникає, більш того, з часом набуває нового звучання та збагачується додатковим змістом».

Очима художників, які наповнювали свої твори власним баченням, живим, часто драматичним, світовідчуттям ви зможете по-новому подивитися на складні суперечності того часу.

При написанні книги автор використовувала особисті та домашні архіви художників, спогади сучасників, авторські тексти.

Книга адресована людям, що люблять мистецтво… Вона вимагає від читача зосередженості, вдумливості, довіри до автора і, насамперед, бажання зрозуміти цей складний і дивний час, повністю «занурюючись» у «динамічне, а то й драматичне середовище» життя та творчості митців.

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 177 | Додав: vmrdob | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]