Головна » 2018 » Вересень » 30 » Гадяцький договір як перша спроба євроінтеграції
17:43
Гадяцький договір як перша спроба євроінтеграції

Гадяцькому договору або ж Гадяцькій угоді 6 вересня 2018 року виповнилося 360 літ. Що це за документ, яке його місце в історії України, тогочасної і нинішньої Європи? У різні часи і за різної влади цей документ оцінювали по-різному. За імперської Росії та Радянського Союзу про нього завжди писали лише в негативному плані й оцінювали його як зраду «братньому» російському народові, а його головну діючу особу, соратника і продовжувача справи славетного Богдана Хмельницького гетьмана Івана Виговського трактували як запроданця, зрадника та підніжку польського королівського уряду.
Втім Іван Виговський був справді продовжувачем справи Богдана Хмельницького, адже сьогодні уже не таємниця, що, побачивши облудність московських обіцянок, даних у Переяславі, та постійно спостерігаючи порушення прав і вольностей українського народу, козацтва, гетьман Хмельницький в останні роки життя відійшов від переяславських домовленостей, узяв курс на створення самостійної Української держави. Одним із тих, хто був поруч зі славетним гетьманом фактично з самого початку повстання, із 1648 року, був генеральний писар Війська Запорозького Іван Остапович Виговський — людина талановита й діяльна.
Більше про трактат, який мав стати поворотним моментом в історії козацької держави, на сторінках газети «Слово Просвіти»: Мокляк В. Гадяцький договір як перша спроба євроінтеграції / В. Мокляк. – Слово Просвіти. – 2018. -№ 39. – С. 10.

Підготувала В. Гуріна

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 207 | Додав: Bibliograf | Теги: іван Виговський , козацтво. українсько-польські відно , Гадяцький договір , історія України | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]