Головна » 2018 » Серпень » 30 » Фундук – символ здоров’я
19:49
Фундук – символ здоров’я

Фундук в України є одним з найулюбленіших видів горіхів. Його полюбляють діти, з задоволенням споживають дорослі, він є якісною сировиною для харчової промисловості та інших галузей народного господарства. Це просто культурна (сортова) ліщина, яка на українських землях була поширена ще з прадавніх часів. Вчені знайшли викопні рештки ліщини, що росла на нашій землі мільйони років тому. Що ж до сортової великоплідної ліщини, то науковці на своїх експериментальних плантаціях в різних регіонах України довели можливість та доцільність її вирощування як  на присадибних ділянках, так і на великих промислових плантаціях.

Нині інтерес до вирощування ліщини, як і до гoріхів загалом, значно зріс, закладаються фундукові сади, створена Всеукраїнська громадська організація "Українська горіхова асоціація", яка об'єднала аграріїв, бізнесменів, підприємців, промисловців, учених і просто горіхівників-аматорів, які постійно працюють над проблемами комплексного підходу в закладанні рентабельних горіхових садів, освоєнні новітніх технологій з переробки такого цінного продукту як горіхи.

Чим вигідний фундук? Як же виростити ліщину? Коли висаджують фундук? І ще на багато інших запитань Ви знайдете відповіді у статті :

Фундук – символ здоров я, достатку й благополуччя // Квіти України. – 2018. - № 2. – С. 18-20;

Фундук – символ здоров я, достатку й благополуччя // Квіти України. – 2018. - № 3. – С. 24-25.

Передусім, фундук вигідний щедрим урожаєм: з одного куща можна мати в середньому 6- 7 кг великих смачних горіхів. П'ять-сім кущів, вирощених у приватному саду, можуть повністю задовольнити потреби середньостатистичної сім'ї у поживних горішках. Це дорогий продукт: в магазині фундук продають по 350 гривень за кілограм, а то і дорожче.

По-друге, фундук оздоровлює: часте споживання горішків допомагає при хронічній втомі, неврозах, захворюваннях серцево-судинної системи, недокрів'ї, діабеті, ожирінні. А це тому, що він містить усі двадцять амінокислот, необхідних людському організму, дев’ять вітамінів та багато макро- і мікроелементів. В олії фундука є дуже цінна речовина: токоферол (вітамін Е), який називають вітаміном молодості. Цей сильний антиоксидант значно подовжує тривалість життя, особливо важливий він для людей похилого віку. Лікувальними властивостями наділені листки, кора та шкаралупа фундука.

По-третє, довговічністю: ця проста у догляді росли­на переживе людину в кілька поколінь. Її життєва сила полягає в тому числі у потужному утворенні прикореневих пагонів а допомогою яких її можна омолоджувати, зрізаючи старі стовбурці та даючи можливості росту новим, молодим.

По-четверте, невибагливістю до грунтів та рельєфу. Фундук можна вирощувати на майже усіх видах грунтів, крім засолених, дуже важких глинистих та сухих піщаних. Під фундук можна віддати незручні для вирощування інших культур нерівні ділянки, де він, до того ж, призупинить ерозію грунту.

По-п'яте, довгим строком і простотою зберігання. Головне: помістити горіхи в сухе приміщення без сторонніх запахів, де без втрати смакових властивостей його можна зберігати хоч до наступного врожаю, а за потреби й довше (навіть до трьох років). Однак у полущених горіхів через кілька тижнів погіршується смак, вони починають гіркнути.

Та й зрештою, ліщина просто гарна декоративна рослина. Взимку її сережки виділяються на снігу своїми рожевими, зеленуватими, чи навіть помаранчевими відтінками. Рано навесні вони жовтіють і виділяють пилок. Листя різних сортів буває від темно­- та світло-зеленого до жовтуватого та різних відтінків червоного. Особливо красиво, якщо в одному ряду поєднати кущі різних кольорів.

А ще детальніше Ви можете прочитати про обрізування фундука, збирання та про сорти, занесені до Реєстру сортів рослин України, саме у згаданих вище журналах, які знаходяться у фонді відділу інформації та документів виробничої тематики.

Чекаємо охочих.

Шапірко Л.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 224 | Додав: texnik | Теги: користь для здоров'я людини , вирощування. переваги. , Фундук | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]