Фортеця Аккерман - 26 Вересня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Вересень » 26 » Фортеця Аккерман
16:26
Фортеця Аккерман

В статті: Крушинська О. Біла фортеця / О. Крушинська // Міжнародний туризм. – 2015. - № 4. – С. 128-133 , розповідається про одну з найбільших в Україні - Аккерманську фортецю, яка має 26 башт, 2 кілометри мурів. «Твердиня над лиманом» - ось такою грізною бачили фортецю запорозькі козаки. І вони наважилися її штурмувати! Це розбурхало уяву Лесі Українки:

Глянуть на лиман той – втішається око!
Колись його хвилі вкривались широко
Тими байдаками, легкими чайками,
Що плили на сей бік та за козаками:
Швидко рідних визволяти козаки летіли…
За мурами високими вороги тремтіли…







Фортеця у Білгород-Дністровському – це складна система укріплень, що формувалася протягом шести століть. Багатокутник мурів розділений внутрішніми оборонними стінами на Цивільний, Господарський і Гарнізонний двори. У Гарнізонному дворі розташоване ядро фортеці, її найдавніша частина – цитадель, яку відносять до кінця XIII – першої половини XIV століття. Її будівничими могли бути генуезці чи молдовани. 1400 року місто стало головним портом Молдовського князівства, а в 1440-х роках – столицею Нижньої Молдови з назвою Четатя-Албе, «Біла Фортеця». Саме тоді тривало велике будівництво, в результаті якого на березі лиману постала гігантська твердиня. Про те, як фортеця Четатя-Албе перетворилася на Аккерман і на триста років стала оплотом ісламу, як фортецю пробували атакувати на своїх чайках відчайдушні козаки – Северин Наливайко, Іван Сулима, Семен Палій, Іван Сірко та про чимало пам’яток різних епох поза стінами фортеці, починаючи з античної доби, ви дізнаєтесь, коли ознайомитеся зі статтею.

Підготувала Людмила Стадницька

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 215 | Додав: Bibliograf | Теги: історія Українм , фортеця , Білгород-Дністровський , обороння споруди | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]