Головна » 2015 » Жовтень » 6 » Єжи Лоєк. Історія прекрасної бітинки
14:51
Єжи Лоєк. Історія прекрасної бітинки

Є в історії жінки, яких щиро люблять і так само щиро ненавидять, звеличують, присвячують вірші, полотна і так само натхненно проклинають. Про таких жінок кажуть: «фатальна » ... Саме такою і була Софія Потоцька (1760-1822) . Думок про неї безліч – деякі називали її Матой Харі, розпусною  грецькою дівкою. Але для інших вона -   символ мудрості , жіночності і вічної загадки. Однак про життя цієї яскравої і незвичайної красуні й до цього часу відомо небагато.
Саме їй присвячена книжка відомого польського історика Єжи Лоєка «Історія прекрасної  бітинки» . В основі цього історичного нарису - документи та епістолярні джерела тих часів, листи самої Софії до своїх дочок та коханців, що додає достовірності подіям, зображеним автором. Її сходження на високі суспільні щаблі було вельми незвичайне. Софія Главані-Вітт-Потоцька півжиття прожила в Україні, її тричі продавали і купували. Її прихильності домагалися дипломати, державні сановники і навіть королі.

Зокрема, життя Софії переплітається з Кам’янцем-Подільським, адже вона була заміжньою із сином коменданта фортеці Юзефом де Вітте. Висвітлена історія їхнього знайомства та шлюбних відносин. Якраз цей період її життя добре відображений в історичних нарисах колишнього кам’янецького лікаря, письменника і відомого краєзнавця Юзефа Антонія  Роллє. Проте, як наголошує автор даної книги, Роллє опустив багато цікавих і важливих фактів. Приємно почитати й про сам Кам’янець-Подільський тих часів, щоб повністю зануритись у атмосферу, яка оточувала головну героїню. Навіть подейкують, що у вірменських кварталах був збудований її палац, який до наших часів не зберігся. Також для кам’янчан, що цікавляться краєзнавством, знайомі так звані «Сади де Вітте», посаджені на честь красуні Софії Главані (пізніше - Потоцької), які були окрасою Смотрицького каньйону у ХІХ столітті. Їх залишки можна при бажанні віднайти у каньйоні й зараз.
Багато уваги у книзі приділено взаємовідносинам  Софії Вітт зі Станіславом Щенсним Потоцьким, найтрагічнішою одіозною постаттю в історії занепаду шляхетської Речі Посполитої. Саме одруження  з цією особою сумнівної репутації  додало йому скандальної слави. Але своєрідним гімном їхньому коханню був  чудовий парковий ансамбль  Софіївка в Умані, який у своїх творах неодноразово  згадував великий польський поет-романтик  Юліуш Словацький, і який радує нас своєю красою й досі.
Між 1781 та 1796 рр. вона була об’єктом постійного інтересу суспільної думки, про неї часто говорили, писали. Вона була героїнею чисельних анекдотів, залишила після себе легенди. Але що і говорити, Софія була  надзвичайною жінкою! На які тільки безумства були здатні закохані в неї чоловіки! Які подвиги здійснювали вони заради коханої жінки! Хто ж вона, ця загадкова жінка – Софія Потоцька? Прочитайте книгу Єжи Лоєка та дізнайтеся більше.

Підготувала Кудіна О.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 821 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]