Головна » 2014 » Жовтень » 7 » «Євроліст» в органічному виробництві
16:50
«Євроліст» в органічному виробництві

Чи можете Ви на смак визначити, з чого зроблений , наприклад, сир – з чистого молока чи в нього доданий сухий молочний порошок? А сметана – із зібраних молочних вершків, чи це гомогенізований молочний продукт з консервантами та з додаванням рослинних жирів. Визначити це може тільки людина з непорушеними смаковими рецепторами, або котра пам’ятає смак чистого молока і молочних продуктів без будь-яких промислових маніпуляцій, завдяки яким збільшуються строки збереження та забезпечується «безпека». А якщо говорити про дітей, то мабуть діти нашого часу не знають який це справжній смак та запах молока від «щасливої корови». Якщо Ви не згодні, то -  ваша дитина щаслива, а постачальник молока у Вас  - хороший!

Смакуючи сире молоко від певної корови можна зрозуміти, що входило в її «меню» - лугові трави чи відходи спиртово-цукрового виробництва чи комбікорми. Тварини їдять корми «високих технологій» тільки втому випадку, коли корови у господарстві – це машина по виробництву молока. Таких корів називають високопродуктивними.  Є дві крайності у молочному виробництві і саме про ці крайності Ви дізнаєтеся зі сатті:

Органическое  молоко в Украине // Мир продуктов. – 2014. - № 6. – С. 18-20.

Як же бути з усім тим, від чого хочеться очистити молоко після агресивних технологій (антибіотиків, гормонів, бактерій, домішок після ультрапастерізації? Автори статті запевняють, що вихід в Україні є, і полягає він у зміні концепції молочного виробництва. Треба знову вчитися взаємодіяти з природою, а не діяти проти неї.

В країнах Євросоюзу для маркування екологічно чистих продуктів використовують «євроліст» зеленого кольору, котрий є визнаним всім світом.

Починаючи з 2013 року українські органічні тваринні ферми працюють згідно вимогам Євросоюзу по органічному виробництву.

Наявність маркування «Євроліст» на упаковці говорить про відповідність якості продукції всім регламентам Євросоюзу про органічне виробництво. Це - європейська гарантія чистоти продукту від хімії.

Органічна продукція не повинна містити генетично модифіковані організми (ГМО), ГМ продукти та їх похідні, хімічно синтезовані консерванти, барвники, ароматизатори, стабілізатори і загусники. Крім того, вона не може мати у своєму складі сировини сільськогосподарського походження, вирощеного поблизу промислових центрів, а також бути вирощеною з використанням пестицидів, хімічних добрив та іншої агрохімії, гормонів та стимуляторів росту. При виробництві органічних продуктів не можуть використовуватися шкідливі технології (ультразвукова обробка, хімічна консервація, обробка фенолами і ПАР, атомне розщеплення, радіаційна обробка, газація).

Сьогодні українські споживачі все частіше замислюються про те, які продукти краще споживати. На заміну продовольчим товарам широкого вжитку прийшли екологічно чисті продукти. Не дивлячись на статистику, а таких товарів в Україні лише 1%, попит на них залежить від нас з вами. І саме нам вирішувати, які продукти краще споживати!? Чи не так!? А чому краще Ви дізнаєтеся зі статті часопису " Мир продуктов", який чекає Вас у відділі інформації та документів виробничої тематики (3-й поверх).

Людмила Шапірко

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 284 | Додав: texnik | Теги: маркування , Євроліст , орагнічне виробництво , молоко | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]