Головна » 2015 » Серпень » 28 » Еволюція поняття про Всесвіт
12:26
Еволюція поняття про Всесвіт

Істини багатьох світі // Український тиждень. – 2015. - №33/34. – С. 51-53.

Чи став світ зрозумілішим, якби ми знали про існування інших всесвітів?
Розширення Всесвіту, що почалося з Великого вибуху, є науково засвідченим фізичним явищем. Але за останні 400 років Всесвіт пережив і розширення іншого характеру — інтелектуальне. Воно також почалося з великого вибуху, коли астрономи Ґалілео Ґалілей та Йоганнес Кеплер розгромили концепцію кристалічних сфер, котрі, як вважалося доти, показували правильне розташування й рух небесних тіл. Це допомогло усвідомити, що так звані нерухомі зорі, від яких відштовхувалися в уявленнях про переміщення планет, перебувають незмірно далі, ніж люди собі уявляли. Останнє, своєю чергою, прояснило, що Чумацький Шлях на нічному небі — це, власне, видиме із Землі велетенське скупчення зір, серед яких Сонце посідає лишень дуже скромне місце.
Деякий час вважалося, що Галактика (давньо-грецька назва Чумацького Шляху) —це і є цілий Всесвіт. Але з появою більших і потужніших телескопів понад століття тому астрономи зрозуміли, що вона тільки одне з багатьох таких зоряних скупчень. Відтак мисленнєві межі знову розширилися — уже до нинішніх масштабів, тобто заповненого галактиками Космосу, якому 13,8 млрд років, з деякими проясненими подробицями її еволюції за той період.
Але питання про те, що ж таке Всесвіт, лишається актуальним. Декотрі фізики припускають, що як Галактика (котру колись вважали єдиною) — тільки один із елементів чогось загального, так і реальність навряд чи обмежується самим тільки нашим Всесвітом. Вони вважають, що існує не Всесвіт, а множина всесвітів — мультивсесвіт, або ж багатосвіт. І багатосвітів може насправді бути більше, ніж один. Поки що це грандіозні домисли, які важко перевірити. Утім, якби вони виявилися правдивими, то могли б дати відповідь на найзаплутаніші питання буття.
Один із провідних прибічників теорії багатосвітів — професор Массачусетського технологічного інституту Макс Теґмарк запропонував чоти-рирівневу класифікацію можливих варіантів багатосвіту. Слід зауважити, що лише три із цих чотирьох здаються доступними розумінню простих смертних. Про теорію Макса Тегмарка, а також про погляди інших вчених на Всесвіт можна прочитати в журналі «Український тиждень» № 33/34 за 2015 рік.



Провідний бібліограф Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 226 | Додав: Bibliograf | Теги: галактика , Еволюція , теорії , Всесвіт , багатосвіт | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]