Головна » 2019 » Лютий » 1 » Енциклопедист народного життя : до 180-річчя від дня народження Павла Чубинського
13:37
Енциклопедист народного життя : до 180-річчя від дня народження Павла Чубинського

Слід, що його залишив в етнографії України, такий великий, заслуги його такі значущі,що вистачило б на декількох професійних вчених.
Ф. Вовк


В історії українського відродження періоду ХІХ століття важко знайти людину такої потужної енергії, яку мав П. Чубинський. Працелюбством, запальним характером, непосидючістю, нестримним поривом до живої практичної роботи заряджав однодумців і спонукав їх до дії, ніколи не скаржився на труднощі, а впрягався у роботу і доводив її до логічного завершення. Адже за такий короткий час підняти віковічні перелоги українського життя і написати про світогляд українців, їхній побут і звичаї, підняти незміряний пісенний пласт, заглибитися у нього, дістатися до джерела таємничої і тремтливої струни народу, піднести весь колорит життя до значення науки і захопитися вивченням його фізичної, моральної і духовної досконалості зміг тільки Чубинський. Не можна сказати, що до Чубинського не було діяльних етнографів і фольклористів, але кожен з них був своєрідним острівцем, а П. Чубинський зумів об’єднати всі острівці в єдиний духовний материк, ім’я якому Україна.
Про великого сина України і визначного вченого, суспільно-громадського діяча, відомого етнографа, історика і фольклориста, поета і журналіста, мовознавця, юриста і соціолога, перекладача, статиста, режисера, актора, організатора перших недільних шкіл та першого прообразу Академії Наук України (Південно-Західного відділу Російського географічного товариства), автора національного гімну «Ще не вмерла України і Слава, і Воля». детальніше в статті:

Зиль А. Енциклопедист народного життя : до 180-річчя від дня народження Павла Чубинського / А. Зиль // Слово Просвіти. – 2019 - № 4. – С. 12.

Підготувала В. Гуріна

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 128 | Додав: Bibliograf | Теги: П. Чубинський , етнограф , Гімн України , історик | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]