Головна » 2018 » Вересень » 5 » Енциклопедичний словник Холмщини
14:48
Енциклопедичний словник Холмщини

Енциклопедичний словник Холмщини / уклад. А. Салюк, А. Арцишевський. – Л.: Сполом, 2017. – 600 с. : іл. – Бібліогр. : С. 576–583.

Енциклопедичний словник Холмщини – одне із перших найповніших енциклопедичних видань, яке охоплює найважливіші суспільно-політичні події Холмщини від IX до середини XX століття. Видання містить близько 665 історичних довідок. У науково-популярній формі викладено інформацію з життя української спільноти Холмщини в різні історичні часи. Від раннього середньовіччя до часів Української Народної Республіки.

У статтях про населені пункти, з переважаючим українським населенням, вміщено перші задокументовані згадки про них, а отже про час заснування. Викладено життєписи історичних постатей та відомих уродженців Холмщини. В основу видання лягли документи державних архівів, особисті архіви дослідників, дослідження українських, польських російськихнауковців. Історичні довідки містять інформацію з найдавніших давен до 1944–1947 рр. з часу коли коріння мешканці Холмщини були депортовані до Української РСР. Цікавими і пізнавальними є довідки про Берестейську церковну унію, гімназію Холмську, депортацію українського населення з Холмщини до Росії у 1915–1922 рр., депортацію українського населення Холмщини до УРСР у 1944–1946 рр., про ікону Богородиці Холмської та ін..

Серед матеріалів вагому частину займають статті автобіографічного характеру про видатних осіб історичної Холмщини – наших земляків, які зробили помітний внесок у збереження українського етносу на Холмщині : священника Василя Бухала, науковців Гурія Бухала та Бориса Степанишина, журналіста Олександра Боровика та ін.. Численні фото із архівів, в тому числі приватних, доповнюють, історичні довідки.

Видання щонайширше концентрує в собі весь спектр інформації з даної теми та є чудовим довідковим виданням.

Неоніла Кожан

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 208 | Додав: kraeznavzi | Теги: Історія , депортація , видатні діячі , довідкове видання’ , УНР , Холмщина , земляки | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]