Головна » 2019 » Листопад » 6 » Елізабет Ґілберт. Місто дівчат
15:03
Елізабет Ґілберт. Місто дівчат

Не так давно, у Видавництві Старого Лева, вийшов українською мовою роман Елізабет Ґілберт «Місто дівчат». Його презентація відбулася в Лондоні на початку літа. Восени книга з’явилася на полицях бібліотек і книжкових магазинів в Україні, але вже встигла отримати безліч позитивних відгуків.

Елізабет Ґілберт повністю підкорила світ романами «Їсти, молитися, кохати» та «Природа всіх речей». Перший з них був екранізований (2010 р.) за участю Джулії Робертс у головній ролі. І знову - нова захоплююча історія.

Америка 40-х років… Дев’ятнадцятирічну Вів'єн Морріс виганяють з престижного коледжу. Батьки відправляють доньку в Нью-Йорк до тітки, власниці невеликого ексцентричного театру. Вів'єн тільки зраділа появі такої можливості. Але вона навіть не уявляє, який вир подій на неї че кає…

Абзац на пробу:

« За два тижні, відколи я перебралася до Нью-Йорка, моє життя повністю змінилося… .

Дуже скоро я дізналася, що жодна авторитетна особа більше не стежитиме, куди я йду і коли приходжу. Мені аж голова пішла обертом від здивування. Я не мусила нікому звітувати, і від мене нічого не чекали. Я могла допомогти з костюмами, якщо мала таку охоту, але офіційно мене ніхто не наймав. Увечері не треба було вертатися до котроїсь години, ніхто не перераховував, чи всі у своїх ліжках. Комендантки не було, мами теж.

Свобода.

У принципі, тітка Пеґ, звісно, за мене відповідала. Батьки доручили їй, як моїй родичці, опікуватися мною. Але, м’яко кажучи, надміру турботливою вона не була. Насправді тітка була першою вільнодумною жінкою, яку я зустріла.

Вона вважала, що люди мусять самотужки вирішувати, як їм жити, — можеш уявити собі таке неподобство? »

Сторінка за сторінкою - Вів’єн, головна героїня, відверто ділиться яскравою, разом з тим драматичною, історією свого життя.

Весь роман пронизаний ідеєю внутрішньої свободи: «У житті кожної жінки настає час, коли їй просто набридає безкінечно соромитися. І тоді вона вільна стати тією, якою насправді є».

Із відгуків на книгу:

«Елізабет Гілберт створила Всесвіт жіночих сердець, які б'ються у Місті свободи — за лаштунками Манхеттена, в софітах Бродвею, на Бруклінській корабельні. Гілберт зібрала актрис, режисерок, домогосподарок, продавчинь, які закохуються і зраджують, підіймаються й падають, переживають війну і втрату близьких. «Місто дівчат» пахне сигаретним димом і червоною помадою, ранковою кавою й океаном, військовим госпітелем і шовком весільних суконь, самотністю вечірніх вулиць після дощу й новонародженим. Вона про кожну з нас, і як мудра тітонька, дасть з десяток корисних порад ».

Елізабет Ґілберт і в цьому романі захоплює чудовим літературним стилем – відточеним, блискучим, іронічним. Дотепні діалоги та властивий письменниці гумор роблять книгу легкою та приємною для читання.

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 25 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]