Головна » 2018 » Травень » 6 » Елізабет Гілберт. Природа всіх речей
11:59
Елізабет Гілберт. Природа всіх речей

Роман «Природа всіх речей» переносить нас у минуле, у XVIII—XIX століття. В епоху наукових експедицій і революційних просвітницьких ідей. Це - «майже ідеальний історичний роман, в якому історія однієї людини чудово вписана в історію людства». Це – «справжнісінька інтелектуальна біографія». Разом з тим, переконлива ілюстрація ідеї: «сила розуму безмежна, а як щось його стримує, то це точно не стать».

Головна героїня роману - Алма Віттекер. Суспільні норми тримають її у рамках усталеного раціонального, проте кохання й жага до знань спонукають до пошуків і боротьби. Історія Алми — це «пристрасна й захоплива мандрівка людського розуму у спробі пояснити суть усього на світі».

«Мені завжди хотілося тільки одного – пізнати цей світ. І тепер, коли моє життя добігає кінця, я можу сказати, що знаю про нього набагато більше, ніж тоді, коли тільки в ньому з’явилась. Ба більше: моя частинка влилася до того моря знань, що утворилося за цілу історію людства – стала, так би мовити, ще однією книжкою у гігантський бібліотеці. А це вже не абищо, сер. Кожен, хто може про себе таке сказати, прожив щасливе життя»

Кожна частина цієї книги, а всього їх п’ять, могла б існувати самостійно. Як чудовий авантюрний роман, якісний повільний роман виховання, родинно-любовна драма… І в кожному випадку, це будуть дуже різні жанрово, але суголосні інтонаційно повісті, короткі романи. Але все ж таки, «це один роман – щільний і прекрасний».

Із відгуків на книгу :

«Так уже повелося, що я люблю читати про те, як люди думають, набагато більше, аніж про те, як вони відчувають… Цього «Природа» відважує з запасом. Протягом майже всіх 700 сторінок можна спостерігати, як думає, як аналізує, як вибудовує уявлення про себе, про світ, про стосунки з іншими людьми одна незламна жінка».

«Ні, це не історія кохання, хоча і кохання також. «Природа всіх речей» – це натуральна ода людському розуму, готовому знищувати перешкоди, та лише тоді, коли на те стає сміливості».

«Природа всіх речей» повільно й підкреслено спокійно показує, що генії можуть ходити серед нас непоміченими».

«Кілька днів я засинала та прокидалася разом з Алмою Віттекер. Уболівала за неї, співчувала їй, сердилася на неї. Захотіла розкопати серед завалів речей акварелі та спробувати намалювати простеньку ботанічну ілюстрацію. Піти в ліс та пошукати мохове гніздечко. Повинитися, що кинула аспірантуру. Ні, не так, повинитися, що від початку робила не те, а могла ж вступити на якусь природничу спеціальність і ділом зайнятися… А так можу лише сказати: читайте про Алму, Алма – крута!»

Про автора:

Елізабет Ґілберт

Народження - 18 липня 1969 (48 років) Вотербері, Коннектикут, США

Alma mater - Нью-Йоркський університет

Рід діяльності - письменниця-прозаїк, біограф, мемуарист.

Напрямок - оповідання, романи, біографії

Дебют – оповідання «Пілігрими», 1993.

Авторка бестселеру «Їсти, молитися, кохати»(2006 р), який приніс письменниці світову популярність і з грудня 2010 року протримався 185 тижнів у «Списку бестселерів за версією The New York Times».

У 2010 році за книгою була знята однойменна романтична комедія з Джулією Робертс у головній ролі. Одним із продюсерів фільму виступив Бред Пітт.

Елізабет Ґілберт займає 6-ту сходинку в списку «100 найвпливовіших духовних лідерів сучасності за 2012 рік» за версією журналу « Watkins' Mind Body Spirit»

  • 2013 році вийшов її перший художній роман — «Походження всіх речей».

І нехай вас не лякає кількість сторінок – роман підкорює відразу… Написаний просто і ясно, з перших сторінок завойовує вашу увагу. Книга читається «на єдиному подиху».

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 242 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]