Головна » 2018 » Лютий » 17 » Елінор Портер. Полліанна
12:27
Елінор Портер. Полліанна

У 1620 році біля мису Кейп-Код висадилися пасажири корабля «Мейфлауер» — сотня суворих англійських пуритан, які заснували одне з перших поселень у Північній Америці — Плімутську колонію. Відтоді це судно вважається найзнаменитішим кораблем в історії США, а нащадків тих, хто прибув на ньому, навіть у наші дні шанують як свого роду «демократичну аристократію». До них належала й чудова американська письменниця Елінор Портер (1868-1920).

Вона народилася в Нью-Гемпширі й із раннього дитинства виявила неабияке музичне обдарування. Але, завершивши музичну освіту в Бостоні, Елінор залишила музичну кар'єру — на цьому наполіг її чоловік. Згодом усебічна обдарованість цієї неабиякої жінки знайшла інший вихід — вона присвятила себе літературі. Після переїзду до Нью-Йорка з-під її пера починають один за одним виходити збірники оповідань, а перший роман «Перетнути потік» (1908) приніс Елінор Портер широку популярність. Але справжня слава чекала на письменницю після опублікування повісті про дівчинку з дивним ім'ям Полліанна (1912). Яскраві та живі образи героїв, драматична, приправлена м'яким гумором оповідь, глибоко християнське ставлення до світу — все це відразу ж поставило «Полліанну» в один ряд із найкращими зразками дитячої літератури. Героїня повісті — маленька сирота — зуміла змінити життя цілого містечка й відкрити серця його жителів завдяки тому, що вміла любити, вірити, сподіватися й дарувати радість. І відтоді уже кілька поколінь юних читачів захоплено співпереживають пригодам Полліанни, а книга продовжує своє довге життя.

Повість Елінор Портер не раз екранізувалася в 20 столітті, а найперший фільм за мотивами «Полліанни» було знято ще в 1920 році, і головну роль у ньому зіграла сама уславлена Мері Пікфорд, якій на ту пору виповнилося всього 17 років!

До речі, у жовтні 2015 р. у м. Рівне розпочався театральний сезон саме з цієї вистави за однойменною назвою. Над створенням вистави у Рівненському облмуздрамтеатрі працювали понад три місяці. Ще довше тривали підготовчі роботи до репетиційного процесу. Адже насамперед режисеру Володимиру Петрів довелось підготувати до постановки сам твір – зробити на основі прозового твору інсценізацію. Паралельно шукали виконавицю головної ролі. За режисерським задумом нею мала стати дівчинка 10-12 років, так, як це прописано у автора, життєрадісна і веснянкувата. За словами режисера-постановника, «щоб віднайти рівненську Полліанну, ми провели кастинг, насамперед відібрали кандидаток за фото. З тими, чий типаж відповідав вимогам, провели співбесіду. Дівчатка також спробували прочитати фрагменти роману у парі з професійною актрисою. Саме так з 35 претенденток ми обрали 10-річну Ольгу Боровець».

Підготувала Тихова О.

Переглядів: 315 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]