Головна » 2014 » Жовтень » 1 » Електронний ресурс «Юзеф Ігнацій Крашевський»
17:00
Електронний ресурс «Юзеф Ігнацій Крашевський»

Електронне видання присвячене одному з унікальних творців ХІХ ст. - Юзефу Ігнацію Крашевському, польському письменнику, етнографу, літературному критику, історику, викладачу, композитору, художнику. Літературна, наукова та художня спадщина Ю. І. Крашевського настільки велика та різноманітна, що поставила його у коло найбільш читаних і популярних авторів Європи в ХІХ ст. і не залишає байдужими всіх тих, хто звертається до його творчості майже півтори століття потому. Ю. І. Крашевського називають класиком польської літератури, але його життя та творчість тісно пов’язані з різними країнами, в тому числі з Білоруссю та Україною. Електронний ресурс «Юзеф Ігнацій Крашевський» підготовлений в рамках міжнародного проекту при підтримці Національної комісії Республіки Білорусь у справах ЮНЕСКО. В його реалізації взяли участь: Національна бібліотека Білорусі та Брестська обласна бібліотека імені М. Горького, Музей Юзефа Крашевського в Романові та Міська публічна бібліотека в м. Біла Подляска (Польща), Рівненська обласна універсальна наукова бібліотека (Україна). Були виявлені та оцифровані різноманітні друковані та рукописні матеріали, ілюстрації та звукозаписи, зібрані електронні аналоги документів, які зберігаються або створені у згаданих вище закладах, а також у Національній бібліотеці Польщі, Львівській національній галереї мистецтв імені Б. Г. Возницького.
Електронний ресурс «Юзеф Ігнацій Крашевський» складається з двох DVD дисків. Диски мають чотирьохмовний інтерфейс : білоруською, польською, російською та українською мовами представлені всі основні елементи структури електронного видання. На першому диску представлений ґрунтовний бібліографічний репертуар, музичні та образотворчі твори, монографія про Крашевського, хронологія його життя і творчості.  Спеціально для цього електронного видання було підготовлено низку абсолютно нових матеріалів, зокрема монографія «Юзеф Ігнацій Крашевський : велич таланту та працелюбства» (автори Т. В. Сенькевич, кандидат філологічних наук, доцент Брестського державного університету, О. Г. Ківака, кандидат філологічних наук, доцент) (2013). Підготовлено бібліографічний покажчик, в якому враховані переклади творів письменника на білоруську, російську, українську мови за період з 1837 р. по травень 2013 р., перевидання творів Ю. І. Крашевського на польську мову та публікації про нього з 1965 р. по травень 2013 р. Зібраний матеріал є логічним продовженням персонального бібліографічного посібника «Юзеф Ігнацій Крашевський», який був виданий 1966 році польською мовою в Кракові.
Дізнатися про життя та творчість письменника можна відкривши «Хроніку життя та творчості Юзефа Крашевського», яка перекладена з польської мови на українську перекладачем Володимиром Шабаровським.  Доповнює диск «Покажчик імен та назв», який дозволяє швидко віднаходити потрібні документи в електронному виданні.
Серед дослідників життя і творчості Ю. Крашевського є праці рівненських науковців : Гурія Бухала, Григорія Дем’янчука, Надії Любецької, Івана Пащука, Чеслава Хитрого, Алли Українець, Миколи Манька, Віктора Мазаного. Музичні твори Ю. І. Крашевського зібрані в окремий блок на DVD 1, але їх можна слухати й у фоновому режимі під час пошуку бібліографічної інформації, читання творів письменника чи присвяченої йому монографії.
Крашевський був талановитим художником. Для нащадків залишив чималу галерею своїх робіт, які достатньо широко представленні в електронному виданні – близько 200 електронних копій живописних та графічних робіт з фондів Музею Крашевського в Романові, Львівської національної галереї мистецтв імені Возницького, а також ілюстрованих матеріалів із книжкових видань, оцифрованих спеціально для проекту.
Доповнює диск фільмографія, яка знайомить з кінострічками, які зняті за творами Юзефа Ігнація Крашевського та з фільмами які присвячені письменнику. Другий DVD диск містить електронні аналоги творів польською мовою, а також переклади на білоруську, російську та українську мови.  Українською мовою можна прочитати «Божі дари», «Вечори на Волині», «Горбата», «Спогади з Волині, Полісся і Литви», «Уляна», «Хата за селом», «Цвіт папороті», «Ярина» та інші.
Реалізація даного проекту дозволила зібрати в одному місці та представити в сучасній формі різноманітні документальні джерела, і тим самим актуалізувати великі пласти інформації, яка потрібна сучасному досліднику, викладачу, студенту. Широкі кола читачів отримали можливість ознайомитися з переліком творів Крашевського та поринути в світ життєвих колізій, придуманих автором, відчути майстерність його художнього слова, живопису та графіки, музичних творів.
З електронним ресурсом можна ознайомитися в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії, відділі обслуговування документами з мистецтва, відділі обслуговування документами іноземними мовами.






Раїса Андріюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 572 | Додав: kraeznavzi | Теги: електронний ресурс , Юзеф Ігнацій Крашевський , Рівненська обласна універсальна нау | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]