Джулія Гласс. Три червня - 12 Серпня 2013 - Порадник читача
Головна » 2013 » Серпень » 12 » Джулія Гласс. Три червня
11:59
Джулія Гласс. Три червня
«Талант Джулії Гласс спричиняє остуду по спині,  це – диво»

Річард Руссо,
лауреат
Нобелівської премії, автор роману «Падіння імперії»

Роман Джулії Гласс «Три червня» отримав Національну книжкову премію в галузі художньої літератури за 2002 рік. «Три червня» - дебютний роман, і це занадто запізнілий дебют (автору 46 років). До цього Джулія Гласс писала оповідання (які, на її думку, ніяк не можна було назвати короткими), і за які їй тричі призначалася премія Нельсона Альгрена та один раз премія Тобіаса Вульфа, а також новели (новела «Коллі» у 1999 році отримала медаль Фолкнерівського товариства «За кращу новелу», пізніше вона стала першою частиною роману «Три червня»).
Джулія Гласс починала як художниця і власні літературні заняття сприймала спочатку як якесь заперечливе задоволення. Замість того, щоб писати картини маслом, вона крадькома сідала за стіл, відчуваючи при цьому незмінне відчуття провини, доки не прийняла нарешті рішення присвятити своє життя літературі. Її перші оповідання були відкинуті редакціями глянсових часописів ( все як у казці про Попелюшку). Більш складні та довгі новели були також знехтувані при першому прочитанні (на цей раз трохи серйознішими виданнями) на тій підставі, що із них треба зробити роман. Однак Джулія Гласс відмовлялась писати роман ( «з наполегливістю вагітної жінки, що відмовлялася носити більш простору одежу», як вона сама відмічала пізніше).
«Три червня» - дуже традиційна книга, де просліджується явна любов автора до добротного англійського роману ХІХ століття. Це в першу чергу розповідь про сімейні зв’язки, про хитромудрощі любові, ревнощі, старі образи, спогади. Щоправда, Джулія Гласс запевняє, що ніколи не вчилась письменницькому майстерству і тому, вірогідно, «порушила багато правил, навіть не підозрюючи про це». Адже ці побоювання даремні – правила дотримуються надто методично, причому як старі, так і нові. В романі поряд із конфліктом батьків та дітей і іншими вічними темами, піднімаються і такі проблеми, як нетрадиційна сексуальна орієнтація (Фено – гомосексуаліст), СНІД, штучне запліднення і т.п. По суті, книгу можна було б назвати банальною, якби не більшість живописних, яскравих деталей і виточених спостережень. Крім того, врятовують герої роману – живі і суперечливі, вони заставляють читача співчувати їм, абсолютно забуваючи про те, що вони всього лише плід буйного письменницького уявлення. Під час зустрічей із читачами Джулія Гласс постійно відповідає на питання про своїх героїв, розповідає про них із захопленням, немов про своїх дітей («не вистачає тільки фотографій», занотовує письменниця). Часто її питають, чи не напише вона продовження. Вочевидь, смуток за «класичним, реалістичним» романом всерйоз захопив американську публіку.

(Glass J.  Three Junes/ J.Glass. - New York: Anchor Books, 1987. - 353 p. - ISBN 0-385-72142-0).

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 186 | Додав: black | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]