Головна » 2013 » Червень » 30 » Джонатан Франзен. Свобода
12:28
Джонатан Франзен. Свобода
В новому романі «Свобода» Джонатан Франзен розповідає про реакці ю пересічних американців на трагічну сторінку в історії країни .  Після подій 11-го вересня життя в Америці поділил о ся на « до » та « після » . Перша сотня сторінок читається з нав'язливою думкою: навіщо мені ця сумна сповідь...  Т а згодом, розповідь автора захоплює настільки, що просто неможливо відірватись до останньої сторінки!
Сюжет роману простий
: він та вона, плюс ще один.  Він , Уолтер - ідейний борець, очкарик, вискочка, божевільний професор.  Вона ,  Патті - успішна баскетболістка яка виросла в родині, в якій її ніхто не розумів і не любив. Він має сусіду по квартирі – Річарда - яскрав ого музикант а , який понад усе люб ить гарних дів чат. Патті, як і усі дівчата, закохується в музиканта, та й Уолтер її приваблює своєю захопленою натурою… Далі - їхні долі, переплітаються назавжди.  Суперництво між колишніми сусідами по квартирі , Уолтером і Річардом, триває все життя. Їм до болю, до знемоги потрібно все знати один про одного.  Вони дуже різні . Річард намагається робити кар'єру музиканта, стрибаючи по дівочим ліжкам, а Уолтер піднімається все вище і вище по соціальних сходах, просуваючи екологічні проекти з порятунку птахів, проте його затяту ідейність використовують для своїх махінацій фінансові ділки. Патті постійно метушиться - вона ні те ні се.  Вона залишила спорт і нічого іншого не вміє робити . Проте, згодом виходить заміж за Уолтера. Хоча протягом усього свого життя продовжує любити тільки Річарда. Книга має другий і третій поверхи, і потаємні підвали.  Паралельно йд е розповідь про життєві історії різних дітей , про їхні великі сподівання та заповітні мрії. Н езважаючи на майже пафосну серйозність твору, в ньому зображено багато комічних ситуацій.  Чого варт ий один Уолтер зі своєю надзвичайною любов'ю до усіх птахів. В кінці книги він живе в селищі, намагаючись змусити жителів-поселян тримати домашніх котів в будинку, щоб ті не поїдали птахів. Саме через це Уолтера майже ніхто не любить. Він купує пакунок кольорових нагрудників для котів і роздає їх господарям, щоб птахи помічали ворогів здалеку Патті, в черговий раз просвітлена, приїжджає і забирає чоловіка з в місто . Згодом він заповідає свій будинок птахам. Потім цей будинок приберуть, відгородять високим парканом від кішок та залишать відкритими вікна, щоб птахи могли вільно в ньому оселитися. Все дуже серйозно.  І дуже смішно.
Особисто мені дуже подобається проза Франзена, мені імпонують його соціально-психологічні твори, котрі розповідають про життя…
Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 378 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]