Головна » 2013 » Грудень » 3 » Джейн Остен. Гордість і упередження
02:13
Джейн Остен. Гордість і упередження

« Запам'ятайте, якщо прикрощі наші виникають з Гордості й Упередження, то і позбавленням від них ми часом зобов'язані також Гордості й Упередженню, адже так чудово врівноважені добро і зло у світі»

Провінційна родина, що називається "середньої руки”: батько, містер Беннет, - доволі шляхетної вдачі, з особливою іронією ставиться до своєї дружини, яка на відміну від чоловіка, не може похвалитися ні походженням, ні розумом, ні вихованням. Вона відверто дурна, крищуще нетактовна, вкрай обмежена і, відповідно, дуже високої думки про власну персону. У подружжя Беннет п'ятеро дочок: старші - Джейн і Елізабет і стануть центральними героїнями роману "Гордість і упередження" відомої англійської письменниці Джейн Остен .
Дія відбувається в типовій англійській провінції. У маленьке містечко Мерітон, що в графстві Хартфордшир, приходить сенсаційна звістка: одне з найбагатших маєтків в окрузі Незерфілд-парк більше не буде пустувати: його орендував багатий молодий чоловік, «столична штучка» і аристократ містер Бінглі. До всіх його достоїнств додається ще одне, найбільш суттєве, воістину безцінне: містер Бінглі - неодружений. І розум навколишніх матусь запаморочений і збентежений від цієї звістки; розум (точніше, інстинкт!) місіс Беннет особливо. Легко сказати - п'ятеро дочок! Однак містер Бінглі приїжджає не один, його супроводжують сестри, а також нерозлучний друг містер Дарсі.
Бінглі простодушний, довірливий, наївний, відкритий для спілкування, позбавлений будь-якого снобізму і готовий любити всіх і кожного. Дарсі - повна йому протилежність: гордий, зарозумілий, замкнутий, сповнений свідомості власної винятковості, приналежності до обраного кола. Основна сюжетна лінія роману якраз і полягає у розкритті відносин між Бінглі — Джейн, Дарсі — Елізабет. У першої пари вони пронизані ясністю і безпосередністю, обидва і простодушні, і довірливі. У Елізабет і Дарсі все виявиться зовсім інакше: притягання- відштовхування, взаємна симпатія і настільки ж очевидна взаємна неприязнь; одним словом, ті самі «гордість і упередження», що принесуть їм масу страждань і душевних мук, через які вони будуть болісно пробиватися один до одного.

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 364 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]