Головна » 2017 » Травень » 25 » Довгоочікуване щастя Оноре де Бальзака
09:28
Довгоочікуване щастя Оноре де Бальзака

Головіна С. Роман Письменника і Іноземки / С. Головіна // Пенсійний кур’єр. – 2017. – 7 квіт. – С. 10.
185 років тому почався один із найвідоміших романів 19 століття, події якого відбувалися й на українській землі. Великий французький письменник Оноре де Бальзак отримав від аристократки Евеліни Ганської листа, що вразив визнаного знавця жіночої душі в саме серце…
На жаль, їхнє сімейне щастя виявилося дуже недовгим . Вінчання відбулося 14 березня 1850 року. У листі своєму близькому другові Бальзак, тоді вже смертельно хворий, писав: «Ви тільки від мене маєте дізнатися про щасливу розв’язку великої і прекрасної драми серця, що тривала шістнадцять років. Три дні тому я одружився на єдиній жінці, яку кохав, яку кохаю ще більше, ніж колись, і кохатиму до самої смерті».
А 18 серпня, лише через п’ять місяців, письменника не стало…
Перший лист до Оноре де Бальзака, датований 28 лютого 1832 року, було підписано «Іноземка». Що було в цьому листі? Якась незнайома дама, яку письменник ніколи не бачив, водночас і вихваляла його талант, і трохи критикувала.
Після виходу роману «Шагренева шкіра» листи від шанувальниць надходили Бальзакові цілими стосами; він ледь устигав їх прочитувати. Але зачепила його чомусь саме Іноземка, яка писала: «Ваша душа прожила століття. Ваша зовнішність нічого не зможе сказати про вашу палку уяву; треба, щоб у вас спалахнув священний вогонь генія, тільки тоді проявиться ваша внутрішня суть, яку я так добре вгадую: ви незрівняний знавець людського серця».
Сьомого листопада надійшло ще одне послання. Іноземка не відкрила свого імені, але обіцяла писати регулярно, якщо Бальзак підтвердить отримання цього листа через пресу. Єдиною французькою газетою, що виходила тоді в царській Росії (а листи Бальзакові надходили з Одеси!), була «Котідьє». Незнайомка просила опублікувати в ній оголошення, що підтверджує отримання листа. Бальзак виконав прохання, і іноземка розкрила своє інкогніто.
Хто була та Незнайомка і про стосунки між нею і Оноре де Бальзаком можна прочитати в газеті «Пенсійний кур’єр» № 14, 2017 рік.








Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 51 | Додав: Bibliograf | Теги: Листи , іноземка , французький письменник | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]