Головна » 2018 » Листопад » 29 » Досвід Фінляндії в розвитку економіки
19:11
Досвід Фінляндії в розвитку економіки

Дубровик-Рохова А. Економічне лідерство по-фінському :  як потоваришувати з майбутнім і почати заробляти на глобальних викликах? / А. Дубровик-Рохова // День. – 2018. – 20 листоп. – С. 8.

Сьогодні Фінляндія за багатьма параметрами перебуває на передових позиціях у світових рейтингах, наприклад, входить до передової групи країн світу за показником ВВП на душу населення, входить до «10 найбільш процвітаючих країн світу» за рейтингом Forbes, стоїть другою у списку найкращих країн для життя в Європейському Союзі. Фінляндія посідає шосте місце у рейтингу «країна-інноватор» згідно з рейтингом Global Innovation Index 2015.
Що ж допомогло країні зробити такий значний ривок? Звичайно, цьому сприяла не одна, а кілька причин. Одна з них — ставлення держави до бізнесу, освіти, інновацій і... майбутнього. У Фінляндії створено особливі умови, які стимулюють і підтримують підприємництво.
У всіх містах Фінляндії існують центри підприємництва або консалтингові агенції, які допомагають бізнесові працювати. Такі центри почали створювати після економічної кризи 1990-х років.
Фінська економіка переорієнтовувалася з природних ресурсів на наукомістке виробництво. І сьогодні Фінляндія є одним із лідерів у світовому інноваційному тренді. Тут створено і працює багато підприємств, діяльність яких побудована на інноваціях і нових технологіях. Держава активно підтримує цей процес, створивши систему освіти починаючи від школи і закінчаючи університетами та вищими технічними навчальними закладами.
Держава через Академію Фінляндії, фонд Sitra (що діє під егідою парламенту) і Національне фондове агентство з технологій та інновацій Tekes також активно вкладає в наукові дослідження, віддаючи пріоритет таким напрямам, як медицина, біологія, довкілля, техніка, природознавство, суспільство і культура.
Метою діяльності фонду є розвиток конкурентоспроможності і забезпечення поступального і збалансованого розвитку економіки Фінляндії, підвищення ділової активності в країні і рівня міжнародної кооперації фінських підприємств.
Зазначена мета досягається фондом шляхом стимулювання і фінансування наукових досліджень, організації і проведення навчальних програм, підтримки інноваційних проектів, розвитку малого і середнього підприємництва, сприяння і залучення венчурного капіталу до фінансування проектів.
Більш детальніше про основні задачі фінського інноваційного фонду Sitra та про його діяльність можна дізнатися із газети «День» № 210 за 2018 рік..







Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 132 | Додав: Bibliograf | Теги: країна-інноватор бізнес освіта інно | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]