Головна » 2016 » Березень » 31 » Дослідник і популяризатор історії Волині
18:49
Дослідник і популяризатор історії Волині

Якобчук-Шаула І. Дослідник і популяризатор історії Волині / І. Якобчук-Шаула // Культура і життя. – 2016. – 5-11 лют. – С. 14.

Видатний польський та український громадський діяч, письменник, літературний критик, історик, етнограф, фольклорист, публіцист, філософ, художник, видавець. Людина феноменальної пам’яті й дивовижної працездатності, він гідно прислужився людям. Життєва доля Юзефа Крашевського тісно переплелася із Волинським краєм. Протягом усього свого життя Крашевський намагався опанувати культурну спадщину віків і передати її наступним поколінням. Його творчий шлях є зразком для формування культурного прошарку суспільства, інтелігенції та науковців.

Найбільш плідний період у літературній діяльності письменника пов’язаний з Волинню, особливо в ділянці історії та старожитностей.  Волинський край справив на Крашевського незабутнє враження. «Красива та країна Волинь. З однієї сторони Буг, з другої Тетерів. Не був Бог скупим до цього краю. Славні ріки, великі ліси, урожайні поля, камінь – маємо під руками все, що душа і тіло забажати може. Навіть історичних пам’яток, того бузкоштовного скарбу, у нас більше ніж у сусідів, замків і замчиськ, могил, кам’яних сокир пристарих. На бога, чого тут немає!.. Край мальовничий і розмаїтий», - писав Ю. Крашевський у «Вечорах Волинських».

Ще у молоді роки у Юзефа з’явився інтерес до минулого, історичних пам’яток і саме на Волині науковець розгорнув активну діяльність із дослідження і збереження пам’яток історії та культури краю. Він писав: «На жаль, ми завжди шукаємо образів десь далеко за собою, перед собою і – ніколи коло себе. Є якийсь чар у чужій стороні, а своє таке вже переслухане, побачене, просте, що зрештою ми втрачаємо для нього те почуття подиву, захоплення, яке ми йому винні, і навіть познайомитись з ним ближче лінуємось тільки тому, що машинально і матеріально знаємо його аж до нудьги. Тому-то новоприбулий чужоземець побачить у нас більше і краще опише. Цю буденну шкаралупу оточуючих нас речей може легко розбити лише маленьке зусилля до спостереження. Нам треба тільки захотіти звернути увагу на свій рідний край і ми знайдемо в ньому тисячі принад, тисячі пам’ятників, тисячі гідних подиву речей!»

Зі статті Ірини Якобчук-Шаули «Дослідник і популяризатор історії Волині» ви дізнаєтеся багато цікавих речей про життя і творчість Юзефа Крашевського. Радимо прочитати.

Анжела Хамедюк

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 416 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]