Головна » 2018 » Квітень » 29 » Долганов П. «Свій до свого по своє»
10:40
Долганов П. «Свій до свого по своє»

Долганов П. «Свій до свого по своє»: соціально-економічний вимір націотворчих стратегій українців у міжвоєнній Польщі : монографія / П. Долганов. – Рівне : Волин. обереги, 2018. – 232 с.

Доцент кафедри політичних наук Рівненського державного гуманітарного університету Петро Долганов у своїй книзі «Свій до свого по своє» детально розповідає про причини та наслідки виникнення українського націоналізму, а також порівнює його з іншими державами. До того ж, досліджений у монографії рух розкривається не лише з точки зору економіки, але й політики також. Автор використав майже півтисячі різноманітних джерел. У зв’язку з недосдідженістю українського економічного націоналізму вітчизняними вченими основною інформаційною базою при написанні монографії стали документи та матеріали українських і зарубіжних архівів, а також матеріалів міжвоєнної періодичної преси.

Як пояснює автор книги, тоді в 30-х роках в Західній Україні з’явилася ініціатива «Свій до свого по своє». Вона об’єднувала українців навколо ідеї торгувати лише з представникам своєї національності. Тоді українці спробували розвинути власну економіку, і це попри те, що вони вміли тільки господарювати замість продавати чи купувати. Чиновниками були поляки, магазини ж належали євреям. Українці стали пропагувати перехід до урбанізації, а також почали об’єднуватися в кооперативи.

Однією з головних причин, які підштовхнули українську інтелігенцію формувати та реалізувати ідею економічного націоналізму, стала поразка національно-демократичної революції 1917-1920 років. Значна частина інтелігенції звернула увагу, що селянській нації важко розбудовувати державу: бракує коштів, заможних мешканців міст, підприємців, які б фінансували освіту, розвиваючи національну свідомість та ідентичність. Українські інтелігенти прийшла до висновку, що варто селянську націю українців перетворити в більш міську та спонукати займатися підприємництвом.

Книга досить змістовна, цікава та інформативна. Вражає підбір опрацьованих автором архівів. Книга буде цікавою не лише для істориків, а й економістів, політологів та людей, яким небайдужа історія своєї країни.

«Свій до свого по своє» вийшов у «Волинських оберегах» пілотним накладом у 100 екземплярів за сприяння громадської організації «Мнемоніка».

Детальніше з виданням можна ознайомитися у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 210 | Додав: kraeznavzi | Теги: міжнародні відносини , західноукраїнські землі , український економічний націоналізм , Поляки , євреї | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]