Головна » 2018 » Січень » 25 » Дерев'яні церкви Рівненської області
14:41
Дерев'яні церкви Рівненської області

Дерев'яні церкви Рівненської області: архітектурна спадщина : ілюстр. каталог / за наук. ред. проф. П. А. Ричкова. – Рівне : Дятлик М. С., 2017. – 160 с. іл.

Задум видання ілюстрованого каталогу дерев’яних церков Рівненської області сформувався в рамках виконання програми «Культурна спадщина: можливості для залучення громадського суспільства», спонсорованої європейський Союзом. Складовою частиною цієї програми став суспільний проект «Архітектура дерев’яних церков Рівнеyщини: минуле, сучасне, майбутнє», ініціатором і виконавцем якого виступила Громадська організація «Інститут українського модернізму».

Головним об’єктом уваги в даному виданні стало історико-культурне надбання Рівненської області у вигляді сукупної історичної спадщини дерев’яного храмобудування, що має архітектурну цінність.

Під час роботи над виданням було додатково обстежено більш ніж 80 церков в різних частинах області. Серед них представлена особлива група храмів, які за своїми архітектурними характеристиками і солідними віком цілком заслуговують не лише на включення в даний каталог, а на отримання в майбутньому офіційного статусу пам’ятки архітектури місцевого або навіть національного значення. Зокрема, це унікальна група церков XVIII століття, зосереджених навколо обласного центру в таких населених пунктах як Голишів, Забороль, Караєвичі, Колоденка, Новий двір, Пересопниця, Шубків та інші.

Ілюстрований каталог містить короткі систематизовані відомості щодо архітектурної спадщини дерев’яного храмобудування на території Рівненської області. Представлені пам’ятки архітектури національного значення, пам’ятки архітектури місцевого значення, існуючі об’єкти церковної архітектури без офіційного статусу, втрачені об’єкти церковної архітектури. Для повноти історичної картини укладачі каталогу включили до переліку також декілька дерев’яних церков, які були втрачені в минулому, однак в пізнавальному, історіографічному контексті залишається невід ємними складовими частинами тутешньої архітектурної спадщини. Зокрема згадуються 4 дерев’яні храми Острога, котрі давно вже не існують, однак слугують яскравим віддзеркаленням творчих здобутків архітектурного минулого. До видання увішли статті про 230 храмів Рівненщини та 296 світлин.

Переважна частина представлених фотоілюстрацій, що доповнюють кожну статтю, належить авторам каталогу. Деякі з них запозичені з інтернет-реурсів, архівних та приватних зібрань. Більшість ілюстрацій публікується вперше.

В каталозі також частково використані результати паспортизації окремих пам’яток архітектури Рівненської області, що здійснювалася на протязі 2006-2013 рр. кафедрою архітектури НУВГП під загальним керівництвом П. Ричкова.

Змістова структура основної частини каталогу сформована на засадах адміністративного поділу Рівненської області – по окремих районах в алфавітному порядку. В межах кожного району об’єкти згруповані згідно назв населених пунктів, також в алфавітному порядку. Змістова структура самих статей щодо конкретного устрою, стилістичних рис, нетипових рішень, декоративних деталей, колористики, тощо. Представлені в каталозі статті мають на початку умовні позначення, що відповідають чотирьом структурним рівням об’єктів, що характеризуються: пам’ятка національного значення, пам’ятка місцевого значення, пам’ятка без офіційного статусу, втрачена пам’ятка.

Ознайомитися з виданням можна у відділі акумуляції краєзнавчих документів та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 244 | Додав: kraeznavzi | Теги: спадщина архітектурна , пам'ятки архітектури , храмобудування , дерев'яні церкви , Рівненська область | Рейтинг: 3.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]