Головна » 2018 » Листопад » 8 » Даніел Сміт «Думати, як Леонардо да Вінчі»
18:59
Даніел Сміт «Думати, як Леонардо да Вінчі»

Леонардо да Вінчі, Мікеланджело, Боттічеллі, Рафаель – титани епохи Відродження, імена, перед генієм яких завмирає весь світ… ненавиділи один одного.

Старший з них – Леонардо. Красень, денді, душа компанії, спритний бізнесмен і ненадійний підрядник, шульга, який писав дзеркально («Він писав літери неправильної форми, лівою рукою справа наліво, хто тільки не намагався читати їх, однак не міг збагнути, оскільки такі записи можна прочитати тільки у дзеркалі»). Його ім я одне з найвідоміших на земній кулі. Як багато ми знаємо про цю людину…, але як багато лишається «за кадром». Все життя митець і вчений вів щоденники. Тематика його нотаток надзвичайна за будь-якими стандартами. Проблеми, над якими він розмірковував, охоплювали аеродинаміку, анатомію, архітектуру, ботаніку, дизайн костюмів, цивільну та військову інженерію, скам’янілості, гідрографію, математику, механіку, оптику, філософію, робототехніку, астрономію, сценічний дизайн, виноградарство та зоологію. У зошитах да Вінчі знаходимо складні наукові креслення, плани запропонованих винаходів, прекрасні художні ескізи, неоковирні карлючки, жарти, вірші, загадки, байки, чернетки листів, рахунки, рецепти, списки покупок, переліки виконаних робіт, банківські виписки… Про що би ви не подумали, там ви, напевно, зможете знайти все.

Однак, деякі записи є доволі зворушливими: він, наприклад, призупиняє математичну дискусію на сторінках зошита, коли покоївка кличе його обідати, «бо суп холоне». Такі приємні дрібнички повсякдення переривали його мозкову гімнастику до останнього дня життя.

Книга «Думати як Леонардо да Вінчі» дозволить вам побачити особистість Леонардо – людини, що постала з міфів, які соталися навколо його імені. Він виявився ще цікавішим, аніж пропонувала нам легенда. На сторінках цієї книги автор запрошує до мандрівки, яка познайомить нас зі складним характером да Вінчі, розкриє обставини, що возвеличили його і виявить вади, помилки та слабкості, які надають йому рис простого смертного.

А. Хамедюк

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 137 | Додав: art | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]