Головна » 2018 » Березень » 30 » Цікаві місця Англії
10:33
Цікаві місця Англії

Туристу в Англії складно. Не лише через лівосторонній рух і навіть не з причини дорожнечі. Тут такий вибір цікавих місць, що аж очі розбігаються.
Зрозуміло, що тут Лондон поза конкуренцією. Але пам’яток багато і за межами столиці, а деякі з них здаються навіть схожими. Що цікавіше – Оксфорд чи Кембридж?
Обидва вважаються основою прославленої британської освіти, разом їх називають Оксбриджем.
Оксфорд розташований за 90 км від Лондона на річці Темза. Університет цього міста заснований 1117 року, він складається із 38 коледжів. Це справжня цитадель англійської мови, бо саме оксфордська версія вважається літературною. Взагалі, університет відомий викладанням гуманітарних наук, особливо філософії та літератури. Серед його випускників – королі, президенти, прем’єр-міністри та 52 нобелівські лауреати.
Кожний коледж має цікаву історію та місця. Наприклад, якщо обрати «Крайся-Черч» , то одразу за входом побачите стенд, який сповішає, що саме тут професор математики Чарльз Латвідж Джонсон, більш відомий як Льюїс Керрол, написав «Алісу в Країні чудес», навіть більше – сама Аліса була дочкою тутешнього декана! Перед входом розкинувся луг з імовірними кролячими норами, а далі за ним тихо плине Темза.
Ще більше несподіванок ховають самі будівлі. Перше, на що звертаєте увагу це знайомі готичні сходи, що ведуть на другий поверх до їдальні, де знімали сцени з фільму про Гаррі Поттера! Тепер до Оксфорда їдуть фанати хлопчика - чарівника на екскурсії слідами зйомок. За окрему плату можна повечеряти у славетній їдальні. На відміну від кіноверсії, стеля в ній звичайна, без летючих свічок.
Бодліанська бібліотека університету разом із Ватиканською вважається найдавнішою в Європі. З початку XVII століття сюди надходить примірник кожного видання Великобританії. Символ бібліотеки – ротонда Радкліфа, справжній шедевр готики.
Кембридж розташований за 80 км від Лондона, на річці Кем. Тут менше туристів і, як наслідок, тихіше й затишніше.
Панує справжня англійська атмосфера з розмовами про мінливу погоду та питтям чаю.
Більш детальніше дізнатись про Кембриджський університет, а також де краще відпочити – у Баті чи Озерному краї, який із соборів вражає найдужче – у Солсбері, Кентербері чи Йорку можна в статті: Фіцич Н. Стара добра Англія / Н. Фіцич // Міжнародний туризм. – 2018. – № 2. – С.56-65.










Підготувала Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 238 | Додав: Bibliograf | Теги: університети , оксфорд , кембридж , Лондон , Англія | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]