Головна » 2017 » Вересень » 27 » Цікаві факти про Агату Кристі
18:33
Цікаві факти про Агату Кристі

Головіна С. Таємниці Королеви детективу / С. Головіна // Пенсійний кур’єр. – 2017. – 15 верес. – С. 11.

Її книжки стали одними з найбільш публікованих за всю історію людства. Їх перекладено 103 мовами світу. Їх загальний наклад становить понад чотири мільярди примірників і поступається тільки Біблії та творам Шекспіра.
Чи здогадувалась Агата Крісті, що сама б могла бути героїнею якогось детективу? Її життя, що спочатку обіцяло тихе, розмірене існування в колі люблячої родини, заняття музикою та спілкування в респектабельному товаристві, насправді виявилося сповненим пригод, гідних справжнього роману.
Агата Міллер у дитинстві навчалася музики й вокалу, вчителі хвалили її успіхи, і світова література могла б не отримати відому письменницю, коли б Агата була хоч трішки сміливішою. Але в неї просто підкошувалися ноги, варто було вийти на сцену.
У роки Першої світової війни вона, молодша донька багатого подружжя з американським корінням, старанно працювала простою медсестрою в госпіталі й уважала, що це «одна з найкорисніших професій, якою може займатися людина». Крім того працювала провізором в аптеці. Саме там їй вдалося вивчити всі можливі отрути, доступні аптекареві. У ті часи і морфій, і ціаністий калій, не кажучи вже про отруту для щурів, були у вільному продажу. Потім ці знання стали письменниці в пригоді: більш як 80 убивств в її творах здійснили злочинці – отруйники.
Біографи досі ламають голови над загадкою таємничого зникнення Агати Крісті 1926 року. Коли автомобіль, на якому вона поїхала увечері 13 грудня, поцілувавши на прощання маленьку доньку, знайшли кинутим за кілька миль від будинку, до її пошуків долучилася вся округа. Автор «Шерлока Холмса», Артур Конан-Дойл, шанувальник парапсихології, особисто звернувся до провидця із запитанням, чи жива зникла жінка, і дістав позитивну відповідь.
Той злощасний рік був одним із найважчих у житті Агати. Захворіла й померла мати, про брата заговорили як про закінченого наркомана. Виникли проблеми з видавцями: після виходу роману «Вбивство Роджера Екройда», в якому оповідь ведеться від імені вбивці, письменницю звинуватили в порушенні канонів класичного детективу. І, зрештою, чоловік, Арчибальд Крісті, оголосив про те, що закохався в іншу жінку й хоче розлучення.
Агату Крісті знайшли в санаторному містечку, де вона жила під іменем Терези Ніл, чоловікової коханки. Усі ці півтора тижні, доки її шукали, вона спокійно ходила на оздоровчі водні процедури і … абсолютно себе не пам’ятала.
Ще більше цікавих фактів про життя письменниці можна дізнатися в газеті «Пенсійний кур’єр» № 37, 2017 р.







Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 402 | Додав: Bibliograf | Теги: письменниця , американське коріння , Детектив | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]