Головна » 2017 » Липень » 4 » Цікава наука українською на YouTube
15:16
Цікава наука українською на YouTube

Галата С. Цікава наука: навчайся українською! // С. Галата / Освіта України. – 2017. – 22 трав. – С. 10.
Коли вчитель фізики з Рівненського навчально-виховного комплексу «Колегіум» Віталій Шевчук уперше ввімкнув мікрофон, щоб озвучити українською науково-популярне відео, то навіть не думав, що за півроку його YouTube-канал стане одним з найулюбленіших і для дорослих, і для дітей.
Віталій викладає фізику й астрономію, а в цій справі без якісного наочного матеріалу не обійтись. Ідея української «озвучки» виникла в учителя під час одного з уроків, які проводив для десятикласників. Під час пояснення нової теми він увімкнув відео і вкотре пошкодував, що мова озвучення не українська. Подумав: а чому б не зробити це самому?
«Досвіду в цій справі у мене не було, але ж «не святі горщики ліплять», - розповідає педагог. «Купив недорогий мікрофон і почав працювати. Дуже допомогла дружина, вона теж – учитель. Перше кількахвилинне відео ми озвучували майже п’ять годин! Щоб уникнути небажаного відлуння, використовували все, що могли, навіть ковдри. Потім ще кілька днів працювали з монтажем, обробляли звук».
Першими глядачами українськомовних роликів стали учні «Колегіуму». Озвучені відео Віталій викладає на YouTube, проект назвав – «Цікава наука». Ці відео руйнують стереотипи про «нудну науку» та пояснюють простими словами складні питання про фізичні, біохімічні та інші процеси. Тут є фільми про солоність грунтів, чорні діри, теорію відносності, ДНК; про те, як цукор впливає на мозок.
Утім, канал «Цікава наука» - не лише для школярів. Про мету проекту та про його подальшу розробку можна дізнатися в газеті «Освіта України» № 20 за 2017 рік.





Підготувала бібліотекар Юшкова Н. А.

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 226 | Додав: Bibliograf | Теги: цікава наука озвучення українською | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]