ЧУМА XXI СТОЛІТТЯ - 28 Грудня 2015 - Порадник читача
Головна » 2015 » Грудень » 28 » ЧУМА XXI СТОЛІТТЯ
12:15
ЧУМА XXI СТОЛІТТЯ

Хвороба, що розповзається по країні, як спрут, знищує все поголів’я свійських та диких свиней на своєму шляху. Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечне, гострозаразне, вірусне захворювання. АЧС завдає величезних економічних збитків господарствам: летальність 80-100%. Вірус уражає домашніх і диких свиней незалежно від породи та віку. Основна причина поширення захворювання в Україні – несвоєчасне виявлення та свідоме приховування спалахів захворювання .

З початку 2015 року в країні вже виявлено 24 випадки захворювання на цю хворобу, а з 2014 року їх вже 40. Це надзвичайно заразна вірусна хвороба свиней, що характеризується гострим перебігом та проявляється лихоманкою, крововиливами, синюшністю та змертвінням шкіри, ураженнями внутрішніх органів та високою смертністю. Інкубаційний період може тривати від 3 до 15 діб. Інші тварини та люди не хворіють на АЧС.

Хвороба була вперше виявлена в 1903 році в Африці. На даний час методів успішного лікування цієї хвороби не існує, ефективної вакцини також немає.

Вірус АЧС залишається життєздатним: у м’ясі – до 155 днів, у гною та ґрунті – до 3 місяців, у трупах – до 2,5 місяця, у копчених м’ясопродуктах – до 6 місяців, у солонині – до 1 року, у замороженому м’ясі – до 3 років.

Найбільших втрат зазнають фермерські та мисливські господарства, які в разі виявлення захворювання повинні провести часткове або повне знищення тварин. У відділі інформації та документів виробничої тематики є достатньо документів, ознайомившись з якими можна детально ознайомитися як із перебігом самої хвороби так із заходами профілактики. Статті із періодичних видань: «Тваринництво України», «Пропозиція», «Лісовий та мисливський журнал» та інших доповнять інформацію про стан захворюваності цією хворобою на Україні та у світі за останні роки та особливостями її перебігу.

Раїса Гірак

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 124 | Додав: texnik | Теги: африканська чума , вірусне захворювання | Рейтинг: 0.0 / 0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]