11:56
Чудо ягода - малина
|
|
Це один з найбільш щедрих дарів, якими нагородила нас природа. Незвичайно приємний смак, ніжний, тонкий аромат - байдужих до малині знайдеться не багато. Але головне - ця солодка, ароматна ягода - потужний лікувальний засіб, здатний допомогти впоратися з багатьма недугами, що підстерігають нас на кожному кроці. Малиною лікувалися наші предки, а нам, що живуть в умовах несприятливої екологічної ситуації, малина особливо потрібна. На Русі перші малинові плантації заклав Юрій Долгорукий в першій половині 12 століття. Можна сказати, малина відома у нас дуже давно, адже всі корисні і смачні фрукти з'явилися саме в цей період. У Стародавній Греції і Римі про корисні властивості дикої малини знали ще за кілька століть до н. е.. У нас, в Україні вона росте скрізь. Дозріває малина не відразу, період плодоношення триває близько двох місяців. Дику малину можна зустріти в листяних і мішаних лісах, на узліссях і в чагарниках. На основі дикої малини виведено багато культурних сортів. В даний час їх налічується більше 600. Кожен з виведених сортів найбільш підходить до кліматичних умов і місцевості, де вирощується малина. Найчастіше ягоди у неї бувають червоними, точніше цей відтінок червоного називають малиновим. Але бувають сорти, ягоди яких пофарбовані в жовтий або навіть чорний колір. Дика малина - особливо цілюща і особливо ароматна. Багато господинь при виготовленні варення з садової малини додають для аромату трохи лісової малини. Ягоди малини містять 10-12% цукрів, 2-3% органічних кислот, 5-6% клітковини. Органічні кислоти, що містяться в малині, посилюють відділення жовчі, активують обмінні процеси. Клітковина і пектини, що містяться в ягодах, виводять токсини, отрути, усувають "поганий холестерин". А дубильні речовини, яких теж чимало в малині мають протимікробну дію. У великій кількості в малині містяться різні вітаміни. (А, групи В (В1, В2), Е, РР, С), а також корисні макро- і мікроелементи (калій, залізо, йод, мідь). Вітамін А регулює обмінні процеси в організмі, покращує стан шкіри, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, підвищує стійкість організму до інфекцій, та необхідний для нормального функціонування залоз ендокринної системи. Вітамін В1 (тіамін) нормалізує роботу серця, допомагає правильному обміну білків, жирів і вуглеводів, покращує стан шлунково-кишкового тракту. Вітамін В2 (рибофлавін) сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, покращує зір, бере участь в обміні білків жирів і вуглеводів. Вітаміни групи В, що містяться в малині, допомагають відновленню організму після проведення курсу лікування антибіотиками. Вітамін Е, дуже потрібний вітамін. Він позитивно впливає на репродуктивну функцію організму, необхідний для нормального протікання вагітності. А зовсім недавно було виявлено, що вітамін Е подовжує молодість. Вітамін РР (нікотинова кислота) виводить з організму "поганий холестерин", покращує вуглеводний обмін, роботу шлунково-кишкового тракту, має судинорозширювальну властивість. Корисні макро- і мікроелементи не менш важливі для організму, ніж вітаміни. Калій необхідний для нормальної роботи серця. Він усуває аритмію, сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Недолік калію виражається такими симптомами, як сонливість, порушення координації рухів, уповільнене серцебиття. Залізо сприяє збільшенню еритроцитів у крові. При глибокому дефіциті заліза порушується синтез гемоглобіну, розвивається анемія. Йод необхідний для нормального функціонування ендокринної системи. Завдяки великій кількості міді , що міститься в малині. Малина особливо корисна при психоемоційних перевантаженнях і стресах. Адже мідь входить до складу антидепресантів. Завдяки ацетилсаліцилової кислоти , що міститься в малині, малина має протизапальні і знеболюючі властивості. Чай з малиновим варенням - всім відомий народний засіб при лікуванні грипу, кору, отиту. Для цього: 3 столових ложки ягід заварити в термосі 0,5 літра окропу, настояти 1:00. Потогінні властивості малини корисні при гіпертонії. Чай з малиною або з малиновими листочками, доданими до заварці, заспокоює болі в шлунку і кишечнику. При цукровому діабеті корисно вживати сік з малини, або компот з малини без цукру. Настій малини або малинових листя - прекрасний засіб при лікуванні алергії, астми, отиту. При герпесі - 1 столову ложку подрібнених гілочок малини залити в термосі 0,5 літра окропу, настояти 2 години, приймати по півсклянки 4-5 разів на день. Відвар малини використовують навіть проти сп'яніння. При запаленні ясен і стоматиті корисно просто жувати листя малини. Цікава особливість - у листі малини, особливо лісової, міститься велика кількість білка. А високий вміст антиоксидантів в малині - хороша профілактика онкологічних захворювань. Як уже згадувалося раніше, малина не втрачає корисні властивості при різних способах переробки. А ось свіжозібрана малина при зберіганні дуже швидко втрачає корисні властивості. Варення з малини . На 1 кг малини - 900-1200 кг цукру, 1.5 склянки води Підготовлену малину розкласти на блюді і засипати половинною кількістю взятого цукру. Поставити ягоди з цукром на 5-6 годин у холодне місце. Потім злити сік, що утворився, додати воду і цукор, що залишився. Зварити сироп. Сироп трохи охолодити. Потім занурити в сироп ягоди в сироп ягоди і дати ягодам в сиропі постояти 20-30 хвилин. Зварити варення на несильному вогні до бажаної густоти. Компот з малини . Процентне кількість цукру в малині може бути різним, залежно від вашого смаку. Компот може бути зовсім без цукру. При правильному проведенні процесу консервування, він збережеться також добре, як і компот з цукром. Щоб приготувати сироп для консервування ягід чи плодів треба: підігріти в каструлі відведені кількість води, в гарячий сироп засипати цукор. Довести сироп до кипіння. Так як під час кип'ятіння частина води википає, води можна брати трохи більше розрахованого кількості. Малину укладають в банки і заливають сиропом при температурі не нижче 90 градусів. Банки прикривають кришками і стерилізують в киплячій воді 8 хвилин. Після цього банки закривають герметично, перевертають догори дном. Таким чином, перевіряється, герметично закриті банки. Остиглі банки треба прибрати в прохолодне місце для зберігання. Можна виготовити компот іншим способом. Для цього ягоди занурити в каструлю з сиропом і залишити їх на кілька годин. Потім ягоди в сиропі нагрівають до кипіння, перекладають в банки і стерилізують. Сушена малина . Перед початком процесу сушіння малину не миють. Ягоди засипають на сито і сушать в сушильній шафі, духовці або аерогрилі. Сушка починається при температурі 40-50 градусів, а до кінця процесу температуру треба підвищити до 60 градусів. Ягоди висихають протягом 2-3 годин. Процес треба ретельно контролювати. Не допускати пригорання, злипання або пересушування. Малинове пюре . Ягоди протерти через друшляк або сито. До протертої маси додати цукор. Пюре нагріти до повного розчинення цукру, потім кип'ятити 5-10 хвилин. На 900 г малини зазвичай беруть 100 г цукру. При бажанні цукру можна брати менше. Готове пюре в гарячому вигляді розлити в банки і простерилізувати. Півлітрові банки - в киплячій воді 15-20 хвилин. Малиновий крем . Для цього свіжі або заморожені ягоди треба перебрати, промити у холодній воді і протерти через сито. Пюре змішати з цукровою пудрою. Вершки поставити в холодну воду і збити до утворення густої піни. У збиті вершки додати малинове пюре, все добре розмішати, влити тонкою цівкою і, не перестаючи перемішувати, тонкою цівкою влити розчинений злегка теплий агар-агар. Готовий крем розлити у форми і охолодити. На 1 склянку вершків треба взяти половину склянки цукрової пудри, пів склянки пюре, 5 г агар-агару. Желе з малини . Підготовлені ягоди пересипати половиною норми цукру і залишити на 1.5 - 2:00 години в холодному місці. Утворений сік злити, процідити і поставити в холодильник. Ягоди залити гарячою водою, довести до кипіння, дати їм настоятися 15-20 хвилин. Потім відвар процідити, з'єднати з соком з холодильника, всипати в нього решту цукру, все довести до кипіння. Після цього каструлю зняти з вогню, влити туди підготовлений агар-агар. Потім все розлити в порційний посуд і охолодити. Інгредієнти: 100 г свіжої малини 3-4 ст. ложки цукру, 6-7 г агар-агару, кілька крапель лимонного соку, 400-500 г води. Смачна, ароматна малина втамовує спрагу, голод, покращує травлення. Тим, хто хоче трохи схуднути, досить з'їдати щодня 0,5 кг малини. За місяць 1-2 кг "підуть" непомітно. Васюк Наталія
|
|
|
Всього коментарів: 1 | |
|
|