Вітаю Вас, Гість
Головна » 2015 » Червень » 30 » Чудо ягода - малина
11:56
Чудо ягода - малина

    Це один з найбільш щедрих дарів, якими нагородила нас природа. Незвичайно приємний смак, ніжний, тонкий аромат - байдужих до малині знайдеться не багато. Але головне - ця солодка, ароматна ягода - потужний лікувальний засіб, здатний допомогти впоратися з багатьма недугами, що підстерігають нас на кожному кроці.

   Малиною лікувалися наші предки, а нам, що живуть в умовах несприятливої екологічної ситуації, малина особливо потрібна. На Русі перші малинові плантації заклав Юрій Долгорукий в першій половині 12 століття. Можна сказати, малина відома у нас дуже давно, адже всі корисні і смачні фрукти з'явилися саме в цей період. У Стародавній Греції і Римі про корисні властивості дикої малини знали ще за кілька століть до н. е..

У нас, в Україні вона росте скрізь. Дозріває малина не відразу, період плодоношення триває близько двох місяців. Дику малину можна зустріти в листяних і мішаних лісах, на узліссях і в чагарниках. На основі дикої малини виведено багато культурних сортів. В даний час їх налічується більше 600. Кожен з виведених сортів найбільш підходить до кліматичних умов і місцевості, де вирощується малина. Найчастіше ягоди у неї бувають червоними, точніше цей відтінок червоного називають малиновим. Але бувають сорти, ягоди яких пофарбовані в жовтий або навіть чорний колір. Дика малина - особливо цілюща і особливо ароматна. Багато господинь при виготовленні варення з садової малини додають для аромату трохи лісової малини.

Ягоди малини містять 10-12% цукрів, 2-3% органічних кислот, 5-6% клітковини. Органічні кислоти, що містяться в малині, посилюють відділення жовчі, активують обмінні процеси. Клітковина і пектини, що містяться в ягодах, виводять токсини, отрути, усувають "поганий холестерин". А дубильні речовини, яких теж чимало в малині мають протимікробну дію. У великій кількості в малині містяться різні вітаміни. (А, групи В (В1, В2), Е, РР, С), а також корисні макро- і мікроелементи (калій, залізо, йод, мідь).

   Вітамін А регулює обмінні процеси в організмі, покращує стан шкіри, позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту, дихальних шляхів, підвищує стійкість організму до інфекцій, та необхідний для нормального функціонування залоз ендокринної системи. Вітамін В1 (тіамін) нормалізує роботу серця, допомагає правильному обміну білків, жирів і вуглеводів, покращує стан шлунково-кишкового тракту. Вітамін В2 (рибофлавін) сприяє підвищенню рівня гемоглобіну, покращує зір, бере участь в обміні білків жирів і вуглеводів. Вітаміни групи В, що містяться в малині, допомагають відновленню організму після проведення курсу лікування антибіотиками. Вітамін Е, дуже потрібний вітамін. Він позитивно впливає на репродуктивну функцію організму, необхідний для нормального протікання вагітності. А зовсім недавно було виявлено, що вітамін Е подовжує молодість. Вітамін РР (нікотинова кислота) виводить з організму "поганий холестерин", покращує вуглеводний обмін, роботу шлунково-кишкового тракту, має судинорозширювальну властивість. Корисні макро- і мікроелементи не менш важливі для організму, ніж вітаміни. Калій необхідний для нормальної роботи серця. Він усуває аритмію, сприяє виведенню зайвої рідини з організму. Недолік калію виражається такими симптомами, як сонливість, порушення координації рухів, уповільнене серцебиття. Залізо сприяє збільшенню еритроцитів у крові. При глибокому дефіциті заліза порушується синтез гемоглобіну, розвивається анемія. Йод необхідний для нормального функціонування ендокринної системи. Завдяки великій кількості міді, що міститься в малині. Малина особливо корисна при психоемоційних перевантаженнях і стресах. Адже мідь входить до складу антидепресантів. Завдяки ацетилсаліцилової кислоти, що міститься в малині, малина має протизапальні і знеболюючі властивості.

Чай з малиновим варенням - всім відомий народний засіб при лікуванні грипу, кору, отиту. Для цього: 3 столових ложки ягід заварити в термосі 0,5 літра окропу, настояти 1:00. Потогінні властивості малини корисні при гіпертонії. Чай з малиною або з малиновими листочками, доданими до заварці, заспокоює болі в шлунку і кишечнику. При цукровому діабеті корисно вживати сік з малини, або компот з малини без цукру. Настій малини або малинових листя - прекрасний засіб при лікуванні алергії, астми, отиту. При герпесі - 1 столову ложку подрібнених гілочок малини залити в термосі 0,5 літра окропу, настояти 2 години, приймати по півсклянки 4-5 разів на день. Відвар малини використовують навіть проти сп'яніння. При запаленні ясен і стоматиті корисно просто жувати листя малини. Цікава особливість - у листі малини, особливо лісової, міститься велика кількість білка. А високий вміст антиоксидантів в малині - хороша профілактика онкологічних захворювань.

Як уже згадувалося раніше, малина не втрачає корисні властивості при різних способах переробки. А ось свіжозібрана малина при зберіганні дуже швидко втрачає корисні властивості.

Варення з малини. На 1 кг малини - 900-1200 кг цукру, 1.5 склянки води Підготовлену малину розкласти на блюді і засипати половинною кількістю взятого цукру. Поставити ягоди з цукром на 5-6 годин у холодне місце. Потім злити сік, що утворився, додати воду і цукор, що залишився. Зварити сироп. Сироп трохи охолодити. Потім занурити в сироп ягоди в сироп ягоди і дати ягодам в сиропі постояти 20-30 хвилин. Зварити варення на несильному вогні до бажаної густоти.

Компот з малини. Процентне кількість цукру в малині може бути різним, залежно від вашого смаку. Компот може бути зовсім без цукру. При правильному проведенні процесу консервування, він збережеться також добре, як і компот з цукром. Щоб приготувати сироп для консервування ягід чи плодів треба: підігріти в каструлі відведені кількість води, в гарячий сироп засипати цукор. Довести сироп до кипіння. Так як під час кип'ятіння частина води википає, води можна брати трохи більше розрахованого кількості. Малину укладають в банки і заливають сиропом при температурі не нижче 90 градусів. Банки прикривають кришками і стерилізують в киплячій воді 8 хвилин. Після цього банки закривають герметично, перевертають догори дном. Таким чином, перевіряється, герметично закриті банки. Остиглі банки треба прибрати в прохолодне місце для зберігання. Можна виготовити компот іншим способом. Для цього ягоди занурити в каструлю з сиропом і залишити їх на кілька годин. Потім ягоди в сиропі нагрівають до кипіння, перекладають в банки і стерилізують.

Сушена малина. Перед початком процесу сушіння малину не миють. Ягоди засипають на сито і сушать в сушильній шафі, духовці або аерогрилі. Сушка починається при температурі 40-50 градусів, а до кінця процесу температуру треба підвищити до 60 градусів. Ягоди висихають протягом 2-3 годин. Процес треба ретельно контролювати. Не допускати пригорання, злипання або пересушування.

Малинове пюре. Ягоди протерти через друшляк або сито. До протертої маси додати цукор. Пюре нагріти до повного розчинення цукру, потім кип'ятити 5-10 хвилин. На 900 г малини зазвичай беруть 100 г цукру. При бажанні цукру можна брати менше. Готове пюре в гарячому вигляді розлити в банки і простерилізувати. Півлітрові банки - в киплячій воді 15-20 хвилин.

Малиновий крем. Для цього свіжі або заморожені ягоди треба перебрати, промити у холодній воді і протерти через сито. Пюре змішати з цукровою пудрою. Вершки поставити в холодну воду і збити до утворення густої піни. У збиті вершки додати малинове пюре, все добре розмішати, влити тонкою цівкою і, не перестаючи перемішувати, тонкою цівкою влити розчинений злегка теплий агар-агар. Готовий крем розлити у форми і охолодити. На 1 склянку вершків треба взяти половину склянки цукрової пудри, пів склянки пюре, 5 г агар-агару.

Желе з малини. Підготовлені ягоди пересипати половиною норми цукру і залишити на 1.5  - 2:00 години в холодному місці. Утворений сік злити, процідити і поставити в холодильник. Ягоди залити гарячою водою, довести до кипіння, дати їм настоятися 15-20 хвилин. Потім відвар процідити, з'єднати з соком з холодильника, всипати в нього решту цукру, все довести до кипіння. Після цього каструлю зняти з вогню, влити туди підготовлений агар-агар. Потім все розлити в порційний посуд і охолодити.

Інгредієнти: 100 г свіжої малини 3-4 ст. ложки цукру, 6-7 г агар-агару, кілька крапель лимонного соку, 400-500 г води.

Смачна, ароматна малина втамовує спрагу, голод, покращує травлення. Тим, хто хоче трохи схуднути, досить з'їдати щодня 0,5 кг малини. За місяць 1-2 кг "підуть" непомітно.

Васюк Наталія

 

Категорія: Прочитайте "давно забуте" | Переглядів: 291 | Додав: читалка | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
0
1  
Дякую за гарні рецепти

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]