Головна » 2016 » Серпень » 31 » Чеські могили в Рівному і поблизу нього
14:15
Чеські могили в Рівному і поблизу нього

Хитрий Ч. Чеські могили в Рівному і поблизу нього / Ч. Хитрий. – Рівне : Колодяжний Р. М., 2016. – 120 с.

Вступна частина книги Чеслава Хитрого «Чеські могили в Рівному і поблизу нього» розповідає про переселення чехів на Волинь, в тому числі і на сучасну Рівненщину. Згадуються і мотиви переселення та сам процес. Чехам були надані переважно плодючі землі на території сучасних Здолбунівського, Дубенського, Млинівського, Демидівського районів.

Саме обстеження цвинтарів, яке є пріоритетним напрямком в досліджувальній темі, є надзвичайно складним. Адже багато цвинтарів занедбані, навіть пробратись до поховань інколи буває складно. А якщо і є відкритий доступ на міських кладовищах, то подекуди від надгробників залишаються лише фрагменти. Тому встановити дані похованої людини неможливо.

У дослідженні подано описи та фотографії чеських могил Рівненського цвинтаря по вулиці Дубенській (православного і католицького), адже чехи були вірянами цих двох конфесій, чеських кладовищ сіл Дібрівка, Мартинівка, Глинська, Великого Шпакова та Здолбунова, Квасилова, Михайлівки. Серед могил – поховання відомих чехів та їх родин – Земанів, Оличів та інших.

У книзі вміщено дані про поховання з зазначенням прізвищ та імен, номера сторінки, за якими швидко можна знайти поховання. А всього досліджено 135 могил. Тому видання буде слугувати, певною мірою, каталогом для пошуку місця поховання тієї чи іншої людини з родин волинських чехів.

Крім того, книга спонукатиме до подальшого дослідження цієї непростої теми. Будемо пам’ятати, що рівненська земля назавжди прийняла на вічний спочинок як українців, так і представників інших народів, в тому числі й працьовитих, талановитих чехів, які вписали славну сторінку в історії Волині, Рівненщині.

Детальніше з виданням можна ознайомитись у відділі акумуляції краєзнавчої літератури та бібліографії.

Інна Козюхно

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 483 | Додав: kraeznavzi | Теги: Чехи , цвинтар , чеські могили , Рівненщина , поховання , Волинь | Рейтинг: 3.7 / 3
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]