Головна » 2018 » Жовтень » 10 » Чак Поланік «Чарівна ти»
10:14
Чак Поланік «Чарівна ти»

Це роман одного з найскандальніших, але в одночас цікавих і самобутніх сучасних письменників Чака Поланіка . Справжнє визнання до американського письменника з українським корінням (відомий ще за прізвищем Палагнюк ) прийшло лише після екранізації Голівудом його книги «Бійцівський клуб» наприкінці 1990-х. І сьогодні він продовжує епатувати своєю літературною творчістю.
Сюжет твору розгортається навколо молодої дівчини Пенні Харріґан, яка приїхала з Небраски до Нью-Йорку вибудовувати кар'єру у великій транснаціональній компанії. Зупинившись на одній зі сходинок власного корпоративного сходження Пенні не може вирішити, який шлях обрати далі. Раптово у її життя вривається Лінус Максвел, дослідник жіночих бажань та насолоди, який проводить розробки та дослідження сексуальних іграшок. Максвел ставить собі на меті «захопити весь світ» завдяки жіночій насолоді  й розпочинає свій шлях з Пенні
.


«Ця історія ще більше утвердила багатьох читачів у думці про Чака Поланіка як «шокового письменника», здатного чорним гумором і відвертим цинізмом надовго увігнати у ступор. Але не все так просто і однозначно з літературною творчістю цього, безперечно, обдарованого автора. Його фантастична працелюбність у купі з вродженим талантом і цілеспрямованістю відкривають перед ним невидимі для багатьох світи.
Чак Поланік, як справжній футуролог, на сторінках свого роману – утопії майстерно моделює ситуацію, за якою у  наділених владою людей (під владою слід розуміти мільярдні кошти на банківських рахунках) з’явліється реальна можливість впливати на чисельність людської популяції на планеті Земля!Його головний герой Корнеліус Масквел, злий геній прогресу, наочно демонструє можливий сценарій еволюції людства, де реально може відбутися штучний відбір найбільш стійких генотипів обох статей. Перед читачем постає справжній демон у людській подобі, здатний заради власної наживи піти на будь – які людські жертви.
Характерною рисою стилю прозаїка є прихована інтрига, що обов’язково ним зберігається до останнього розділу твору. Не став винятком й цей роман. Чак Поланік, як справжній штукатур, і на цей раз несподівано для всіх викинув фортель, підтвердивши реноме найнепередбачуванішого письменника сучасності.» ( Головко Т. «Трукатурство» Чака Поланіка. Роман, який навряд чи потрібно читати перед сном…/ Т. Головко //Культура і життя.-2018. – №27/6 лип./. – С. 9)


Поланік Ч. Чарівна ти /Ч. Поланік. - Харків : Книжковий клуб «Клуб сімейного дозвілля», 2015

Підготувала Н. Оксанич

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 117 | Додав: art | Рейтинг: 4.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]