Головна » 2016 » Листопад » 29 » ЦЕРКОВНІ ЛІСИ
16:43
ЦЕРКОВНІ ЛІСИ

Словацька Республіка є країною з давніми традиціями ведення лісового господарства. Територія лісів у Словаччині займає близько 2 млн. га, що становить 40% всієї території країни. З них, близько 40% - державні ліси і 60% - ліси, що мають недержавну форму власності. Частка церковного лісового фонду становить 3% від недержавної власності, це найунікальніша та найстаріша форма господарювання в Європі. За останні десятиліття площа лісів Словаччини збільшилась на 10%, а загальний запас деревини виріс майже вдвічі .

До входження Словаччини в ЄС, уряд дотаціював церковні ліси, тепер – ні.  Натомість напрацьована співпраця з системою європейських фондів.

Прикладом ефективного господарювання у лісах з церковною формою власності у якого є чому повчитися лісівникам є підприємство «Про Популо Попрад». Воно було створене в 1991 році і є власністю Римо-католицької Єпархії Спішського-Подграддя, розташоване біля підніжжя Високих Татр на річці Попрад.

Про європейський підхід до ефективного ведення лісового господарства  йдеться у статті:

Дербаль Ю. Церковні ліси / Ю. Дербаль // Лісовий і мисливський журнал. – 2016. - № 4. – С.22-25.

Раїса Гірак

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 100 | Додав: texnik | Теги: Словаччина , Церква , Лісове господарство , форма власності , власність , Ліси | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]