Головна » 2014 » Грудень » 16 » Цао Сюецінь. Сон у червоному теремі ...
14:39
Цао Сюецінь. Сон у червоному теремі ...

Роман "Сон у червоному теремі" - явище унікальне. Епічна масштабність поєднується в ньому з глибиною поставлених філософсько-релігійних, етичних, суспільних і моральних проблем. Цао Сюецінь (1724 - 1764) створив захоплюючу сагу про три покоління великої родини, про її злет і падіння. Він не тільки етнографічно точно відобразив картини життя і побуту аристократичної сім'ї, але й показав усе багатство китайської культури, починаючи з ХХІ століття до н. е. до ХYІІІ століття н.е. Сюжет роману побудований на будистській ідеї - життя є сон, повний горя і страждань. Але, в цілому, це реалістичний твір. Це історія двох багатих аристократичних домів, що належать до роду Цзя. Вони возвеличуються, коли імператор бере в наложниці одну із дівчат їхнього роду. Головний герой, Цзя Баоюй - спадкоємець однієї з родин. Саме з ним пов'язаний образ дивовижного каменя, що визначає основну лінію сюжету. Саме навколо нього розгортаються основні події. Як спадкоємець і правонаступник родових традицій, юнак повинен оберігати і шанувати закони клану, але інтуїтивно або цілком свідомо намагається відійти від тих надто суворих порядків, що панують в домі. Молоді герої роману мріють про майбутнє щасливе життя, про славу й успіх, але час від часу до них приходить усвідомлення того, що в житті не все так просто, у ньому багато суперечностей і перешкод :

Коли і нерви, й сили всі - до краю -
Підлеглі лише розуму - і тільки,
Крокує доля всупереч удачам,
Й від розуму не радісно, а гірко!...




...Так є , на жаль: всі радощі буденні
Ведуть лиш до трагедій люд сердешний!

Журюся, позаяк у світі тліннім
Нікому невідомий день прийдешній!

Роман наповнений любов'ю... Численні герої саги зв'язані між собою чуттєвими відносинами... Як правило, їх супровджують ревнощі та інтриги.

Є, кажуть, квіточка чарівна
в обителі святих небесній;



Щонайчистіший, непорочний,-
є, кажуть, ще нефрит чудесний,

Коли вже додадуть до цього -
стосунків не було між ними,

Сьогодні стрітися раптово
не дати їм хтось має змогу?

А в разі, коли ще відзначать:
про трепетні стосунки чули, -

Чому ж тоді слова лишились,
а про любов давно забули?
..

Вірші, що органічно входять в розповідь, її витонченість, складність структури твору, глибокий психологізм, домінуючі філософські мотиви, повне відтворення особливостей та своєрідності національного життя і національного характеру відносять роман до визнаних шедеврів не тільки китайської, а й світової літератури.

Галина Конарчук

Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 410 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]