Головна » 2017 » Лютий » 15 » Ботулізм: хворобу легше попередити, ніж лікувати
17:54
Ботулізм: хворобу легше попередити, ніж лікувати

З настанням холодної пори, коли ми масово починаємо вживати продукти домашнього консервування, тема зараження ботулізмом стає вкрай актуальною. Адже, саме консерви, найчастіше, стають причиною захворювання ботулізмом – одним з найнебезпечніших харчових отруєнь.
За даними Головного управління Держпродспоживслужби в Рівненській області, за 10 місяців 2016 року на території області було зареєстровано 10 випадків захворювання на ботулізм, серед постраждалих одна дитина.
У 2015 році було виявлено 5 випадків ботулізму (з них один - у дитини).
В ході розслідування було встановлено, що у більшості випадків захворювання на ботулізм виникали після вживання м’ясних та рибних консервів домашнього виробництва, а також копченої та в’яленої в домашніх умовах риби. Ботулізм - це дуже небезпечне і в багатьох випадках смертельне токсичне інфекційне захворювання, яке виникає при вживанні продуктів, заражених мікробом групи клостридій. Клостридії у великій кількості присутні в грунті, де можуть існувати довгі роки, а також у кишечнику багатьох тварин, звідки з фекаліями потрапляють у грунт. Харчові продукти, обсіменені цим мікробом і недостатньо оброблені, стають причиною захворювання на ботулізм.
Сливінська І. Ботулізм: хворобу легше попередити, ніж лікувати / І. Сливінська // Безпека життєдіяльності. – 2017.- № 1.- С. 2-3.



Підготувала В. Максимчук

Категорія: Прочитайте журнали | Переглядів: 124 | Додав: Bibliograf | Теги: ботулізм , симптоми , ботулотоксин , дихання поверхневе , профілактика , період інкубаційний | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]