Головна » 2018 » Лютий » 26 » Борис Ольхівський – письменник-есеїст, співець та дослідник Полісся
12:53
Борис Ольхівський – письменник-есеїст, співець та дослідник Полісся

Постать письменника-есеїста Бориса Ольхівського, яка маловідома широкому загалу читачів, яскраво постає з дослідження Олександра Ільїна – автора книги «Борис Ольхівський – письменник-есеїст, співець та дослідник Полісся» (Пінськ, 2017), яка вийшла у серії «Палеская бібліятэчка часопіса «Гістарычная Брама» (випуск 1).

Борис Ольхівський (1906–1944) народився 29 липня 1906 р. у с. Щитники Брестського повіту на Поліссі в сім’ї священика. На початку 1930-х років він працював в Архіві історії унії, який створив Андрей Шептицький. Експедиція Архіву, до якої входив і магістр права Борис Ольхівський, працювала у Західній Білорусі, Україні, і була спрямована на пошук історичних документів, археологічних артефактів тощо. «Блискучі репортажі» Бориса Ольхівського з Полісся, як писали «Краківські вісті» (1944), були вміщені в журналі «Ми», редактором якого він був. Зазвичай літні канікули письменник присвячував мандрівкам по північно-західних українських землях Холмщині, Підляшші, Волині. Його цікавили археологічні знахідки, історичні дослідження, мистецтво. Під час подорожі Волинню він збирав ікони, старовинні речі, старі карти, стародруки. Подорожуючи Сарненщиною, у 1932 р., Борис Ольхівський віднайшов рукописні Євангелія. Саме на Волині він зустрічався з істориком Олександром Цинкаловським. У книзі ми зустрічаємо відомі імена Ніла Хасевича, Федора Штейнгеля. Статтю Бориса Ольхівського «Полісся і Волинь», яка була надрукована у газеті «Волинь» (1942), О. Ільїн називає «фактично першою історією українства на Поліссі». Писав Борис Ольхівський й історію Полісся у Галицько-Волинську добу, яку вважав золотою. У книзі вміщений щоденник Б. Ольхівського, в якому згадуються населені пункти Рівненщини: Висоцьк, Удрицьк та ін.. Запрошуємо краян, дослідників Рівненщини познайомитися з виданням. Книга передана бібліотеці Павлом Дубінцем – священиком, краєзнавцем, дослідником Нобельського Євангелія з с. Морочне Зарічненського району.

Неоніла Кожан

Категорія: Прочитайте про Рівненщину | Переглядів: 325 | Додав: kraeznavzi | Теги: Історія , книга , Письменник-есеїст , Полісся | Рейтинг: 1.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]