Головна » 2015 » Березень » 25 » Борис Акунін. Сокіл і ластівка
16:15
Борис Акунін. Сокіл і ластівка

Борис Акунін – беззаперечний автор бестселерів. Під різними іменами вийшло вже 46 його романів, де він експерементує в різних прозових жанрах. Останній переклад – “ Сокіл і Ластівка»” - четверта заключна частина серії “Пригоди майстра”, в якій раніше виходили романи "Алтин-толобас" (2000), "Позакласне читання" (2002) і "Ф. М." (2006).
Борис Акунін – майстер у “плетінні історій”. Вміння прозаїка полягає в мистецтві насаджувати речення на речення, сюжет на сюжет, створюючи захопливий світ, сповнений інтриг і несподіваних відкриттів. “Гарна історія” обов’язково матиме щось від детективу, а щось від пригодницького роману (у випадку з Акуніним маємо пародію на ці жанри).

У романі розповідається про чергові пригоди магістра історії Ніколаса Фандоріна. На дворі 2009 рік, розпал світової фінансової кризи. Заможна англійська тітонька Сінтія підносить племіннику щедрий подарунок - рукопис із замку Теофельс. У листі, написаному загадковим Епіном, зашифрований шлях до схованки з великим скарбом. Фандоріну належить розшифрувати таємниче послання, і він з азартом береться за цю справу, навіть не підозрюючи, що під ім'ям Епіна ховається його далека родичка - Летиція фон Дорн, племінниця капітана Корнеліуса фон Дорна. "Сокіл" - назва круїзного лайнера класу люкс, на якому здійснює свою подорож по Атлантиці Ніколас Фандорін. "Ластівкою" називався легкий фрегат, що ходив в тих же водах під французьким прапором на початку 18 століття
Розповідь про більшу частину пригод у 18 столітті ведеться від імені розумного папуги, який володіє надприродними здібностями (за рівнем інтелекту не поступається людині, умовно безсмертний, здатний проникати в пам'ять людей, дізнаючись про них все).
Персонажі Акуніна смішні, безглузді, часом божевільні, їхній пошук скарбів доповнений величезною кількістю дотепів і комічних деталей. Герої відповідно до сучасних “правових норм” укладають контракт, аби жодна зі сторін не підвела, водночас читач розуміє, що перед нами – справжнісінькі шахрайські реінкарнації. Тітонька Сінтія – типова пародія на англійську старосвітську манірність та аристократизм, за яким насправді може приховуватися вельми не світська жадібність, дворушність, підступність у досяганні мети.
“Сокіл і ластівка” - це надзвичайно красива романтична казка про кохання в дусі Олександра Грина. І як завжди — дія відбувається підчас реальних історичних подій. Тому читати роман дуже цікаво та пізнавально. У новому романі Борису Акуніну є чим розважити свого читача - кожен знайде в ньому свою “родзинку”. Задоволення на декілька вечорів Вам забезпечено!



Кудіна О.



Категорія: Прочитайте книги | Переглядів: 308 | Додав: читалка | Рейтинг: 5.0 / 1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]